Na hlavný obsah

Podvodníci si našli ďalší spôsob. Ľudí lákajú na falošný výpredaj stratenej batožiny

Vyzývajú ľudí, aby falošné profily nahlasovali.

Podvodníci si našli ďalší spôsob. Ľudí lákajú na falošný výpredaj stratenej batožiny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Podvodníci si našli ďalší spôsob, ako ľudí nachytať a získať od nich citlivé údaje, najmä o platobnej karte. Na sociálnych sieťach vystupujú v mene bratislavského letiska a lákajú na výpredaj zabudnutej batožiny cestujúcich.

O výpredaji zabudnutej alebo stratenej batožiny informuje aj táto stránka na Facebooku. Za dve eurá sa dajú vybrať kufre rôznych veľkostí a v každom z nich sa skrýva niečo iné – drahé notebooky, fotoaparáty, ale aj vyšší obnos peňazí. Podľa stránky sa treba poponáhľať, jedinečná ponuka údajne platí len do konca mesiaca.

„Letisko Milana Rastislava Štefánika nemá nič spoločné s uvedenými falošnými profilmi na Facebooku, ani s podvodnými ponukami, informáciami a súťažami uvedenými na týchto stránkach,“ reagovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Tóthová.

„Ak sa stretnete s mimoriadne lákavou ponukou na rozpredaj zabudnutej batožiny, nereagujte na ňu, pretože ide o podvod,“ upozornila právnička Inštitútu alternatívneho riešenia sporov SBA Sylvia Ďatelinková.

Podvodu s kuframi sa venoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

„Upozorňujeme ľudí, aby boli v prípade takýchto ponúk obozretní, prípadne si preverili pravosť ponúk telefonicky alebo emailom na našej informačnej službe,“ dodala Tóthová.

Letisko vyzýva ľudí, aby falošné profily nahlásili

Bratislavské letisko zároveň upozorňuje, že všetky ostatné profily na sociálnych sieťach, okrem toho oficiálneho, sú falošné. Vyzývajú ľudí, aby ich nahlásili.

„S týmto nič nepokazíte, keď niečo nahlásite. Ale zase netreba mať nejaké prehnané očakávanie, že tým pádom by sa niečo naozaj vyriešilo,“ uviedol šéfredaktor TouchIT.sk Ondrej Macko.

„Letisková spoločnosť zvažuje v tomto prípade právne kroky,“ informovala hovorkyňa letiska.

Podvodníci sa takto snažia dostať k údajom o platobnej karte, keďže účasť na tejto vymyslenej výpredajovej akcii podmieňujú dvojeurovým poplatkom. Údaje by ľahko dokázali zneužiť.

„Vždy platí základné pravidlo neotvárať neznáme správy ani neklikať na odkazy v nich uvedené, neotvárať prílohy k nim pripojené. Dôsledne chrániť citlivé údaje o platobnej karte a prístupové práva do elektronického bankovníctva,“ dodala Ďatelinková.

To isté zároveň platí aj o osobných údajoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko