Na hlavný obsah

Robert Fico avizuje nový zákon: Mimovládne organizácie by boli označené ako zahraniční agenti. Môže to pomôcť proti dezinformáciám

Akým smerom pôjde naša verzia, zatiaľ vláda nepovedala.

Robert Fico avizuje nový zákon: Mimovládne organizácie by boli označené ako zahraniční agenti. Môže to pomôcť proti dezinformáciám
Na snímke Robert Fico. Foto: TASR/Jakub Kotian

Ak by vláda zaviedla na Slovensku zákon o zahraničných agentoch ako v USA, mohol by pomôcť s reguláciou dezinformácií. Premiér Róbert Fico avizoval zavedenie podobného zákona po podpise koaličnej zmluvy.

Po podpise koaličnej zmluvy predseda vlády avizoval zákon, ktorým by boli mimovládne organizácie označované za zahraničných agentov. Odvolával sa pri tom na americký zákon FARA.

O zákone o zahraničných agentoch viac zisťovala redaktorka RTVS Andrea Šeligová:

„Ten zákon hovorí, že pokiaľ pôsobia mimovládne organizácie na území Slovenskej republiky a sú financované zo zahraničia, musia mať označenie zahraničný agent,“ povedal predseda vlády SR Robert Fico.

„Agent nemusí byť v zmysle takom tom špiónskom, ako to v slovenských konotáciach väčšinou je vnímané, ale agent je ako konajúca osoba,“ priblížil advokát Branislav Welter.

Organizácie s nálepkou zahraničného agenta musia transparentne informovať o tom, koho záujmy zastupujú a odkiaľ im chodia peniaze. Slovenské nadácie preto zverejňujú výročné správy.

„Súčasťou týchto výročných správ je zverejňovať aj zdroje svojich príjmov, ktoré majú či zo zahraničia alebo zo Slovenska a to isté majú aj neziskové organizácie ako aj neinvestičné fondy,“ vysvetlil advokát Peter Haňdiak.

Podobný zákon majú aj v Rusku

Podľa predsedu Komory mimovládnych a neziskových organizácii je väčšina ich peňazí z verejných zdrojov a z dotácií Európskej únie. Najviac pochádza z dvoch percent z dane. O tých rozhoduje každý daňový poplatník sám.

„Sú tam samozrejme aj dary od zahraničných, prevažne nadácií. Ale upozorňujem, že takýchto peňazí je veľmi veľmi veľmi málo,“ uviedol predseda Komory mimovládnych neziskových organizácií Marcel Zajac.

Zákon o zahraničných agentoch majú aj v Rusku. Kým americký cieli na právnické organizácie, ruský zákon platí aj pre jednotlivcov. „Tým pádom, že ten zákon má tak široké definície, tak sa tam dá v podstate napísať formou domnienok alebo podozrení hocičo,“ dodal advokát Welter.

Akým smerom pôjde slovenská verzia, zatiaľ vláda nepovedala. „Musíme počkať na programové vyhlásenie vlády, my to v PPV nemáme,“ informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Ak by zákon o zahraničných agentoch podľa amerického vzoru platil na Slovensku, podľa právnika by najviac zasiahol dezinformačné médiá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko