Na hlavný obsah

Ľuboš Blaha nahradil portrét prezidentky Che Guevarom. Častejšie nájdete u mladých tričko s ním než s Madonnou, reaguje Ján Richter

Strana KDH chce Blahu odvolať z funkcie.

Ľuboš Blaha nahradil portrét prezidentky Che Guevarom. Častejšie nájdete u mladých tričko s ním než s Madonnou, reaguje Ján Richter
Ján Richter a Ľuboš Blaha Foto: TASR/Jaroslav Novák

V relácii RTVS Sobotné dialógy diskutovali predseda Výboru NR SR pre sociálne veci a predseda poslaneckého klubu Smer-SD Ján Richter a členka Výboru NR SR pre socálne veci, predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková.

Strana KDH avizovala zbieranie podpisov na odvolávanie podpredsedu strany Smer-SD Ľuboša Blahu z funkcie podpredsedu parlamentu. Strana takto reagovala na video, v ktorom Blaha vo svojej kancelárii zvesil portrét prezidentky Zuzany Čaputovej a zložil vlajku Európskej únie. Blaha namiesto prezidentky umiestnil portrét kubánskeho revolucionára Che Guevaru.

„Je to výmena oficiálneho portrétu pani prezidentky za portrét, dovolím si povedať, masového vraha, predstaviteľa komunistického režimu, najradikálnejšieho krídla,“ zhodnotila Holečková počínanie Ľuboša Blahu. Doplnila, že podpredseda Smeru okrem toho zložil vlajku Európskej únie a strana KDH jeho správanie považuje za očierňujúce voči prezidentke a spochybňujúce v súvislosti s členstvom Slovenskej republiky v EÚ. „Preto sme sa rozhodli zvolať mimoriadnu schôdzu,“ priblížila.

Holečková sa domnieva, že aj členovia koalície vyhodnotia správanie Blahu ako „za čiarou“. Doplnila, že KDH sa momentálne venuje zberu podpisov, chce ich odovzdať v utorok a zatiaľ získalo 30 podpisov. Richter zdôraznil, že Smer „celkom určite“ nepodporí schôdzu, na ktorej by mali poslanci odvolávať Blahu.

Richter predpokladá, že o portréte Che Guevaru s Blahom diskutoval líder Smeru-SD Robert Fico. Podľa Richtera strana KDH vníma niektoré veci až „príliš citlivo“. Richter vyhlásil, že Blaha neporušil žiaden zákon. „Čo sa týka Che Guevaru, je to revolucionár, ktorý je populárny medzi mladými ľuďmi. Na západe častejšie nájdete u mladých ľudí tričko s Che Guevarom než s Madonnou,“ vyjadril sa.

Voliči Ľuboša Blahu

Podľa Richtera si treba uvedomiť, že strana Smer má širokospektrálne aj zastúpenie, aj členov, aj voličov. „Od tej konzervatívnej zložky možno až po tú, použijem výraz, revolučnejšiu. Ľubo reprezentuje túto,“ povedal s tým, že on by považoval za zložitejšie, ak by Blaha zložil zobrazenie štátneho znaku. Vo výmene európskej vlajky za slovenskú tiež nevidí problém. Richter si myslí, že dnes je postoj k Európskej komisii na Slovensku zložitý.

„Celé KDH dostalo v týchto voľbách 200 000 hlasov,“ vyhlásil Richter. „Ľubo Blaha dostal 220 000 preferenčných hlasov. To znamená, že jeho názory zdieľa strašne veľké voličské zázemie, to treba rešpektovať. Hovorí nielen za seba, ale aj za svojich voličov,“ zdôraznil. Holečková reagovala, že jej pripadá zvláštne, ako sa členovia súčasnej koalície a vlády jednak vyjadrujú o zachovaní proeurópskeho a proatlantického smerovania Slovenska, a zároveň je podľa Richtera v poriadku odstrániť vlajku Európskej únie.

Trinástym dôchodkom sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Katarína Wildová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko