Na hlavný obsah

Šéf NKÚ o zazmluvnení vakcín: Výsledky posunieme europoslancom, aby začali konanie proti Európskej komisii

Mali by začať konanie proti eurokomisii.

Šéf NKÚ o zazmluvnení vakcín: Výsledky posunieme europoslancom, aby začali konanie proti Európskej komisii
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy. Foto: RTVS

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) už viackrát prešetroval manažment pandémie a inicioval aj celoeurópske prešetrenie zazmluvnenia vakcín, ktoré riešila Európska komisia (EK). Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v rozhovore v Otvorene s Annou Vargovou v Rádiu Slovensku uviedol, že sa pri tomto prešetrovaní prišlo na vážne pochybenia v transparentnosti a hospodárnosti.

„Asi prvýkrát v histórii Slovenska posunieme výsledky kontroly aj europoslancom, aby začali konanie proti EK za možné závažné porušenia ich povinností pri nakladaní s európskymi verejnými finančnými prostriedkami,“ prezradil Andrassy.

„Tento podnet sme ponúkli aj Európskemu dvoru audítorov. Ten do toho nemôže ísť, pretože Európska komisia mu odmieta sprístupniť mnohé dokumenty. My máme ale úplne inú skúsenosť s rezortom zdravotníctva, od ktorého máme dostatok podkladov na to, aby sme tento audit vedeli urobiť,“ priblížil Andrassy.

Vládna koalícia avizovala zámer vytvoriť komisiu na skúmanie manažmentu pandémie koronavírusu. Politici chceli, aby vznikla na pôde NKÚ. Zatiaľ však k dohode v koalícii nedošlo. Myšlienku podporil aj premiér Robert Fico (Smer-SD). NKÚ však nie je vyšetrovacím orgánom, a teda to nebude možné urobiť na jeho úrovni.

Andrassy však podotkol, že vyšetrovaciu komisiu môžu zriadiť buď na úrovni parlamentu v rámci politických strán alebo inštitúciami s takouto ústavnou kompetenciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko