Na hlavný obsah

Špeciálny prokurátor Lipšic zarobil vlani viac ako Žilinka či Heger s Kollárom dokopy

Viac ako Heger s Kollárom dohromady zarobili aj šéfovia spravodajských služieb.

Špeciálny prokurátor Lipšic zarobil vlani viac ako Žilinka či Heger s Kollárom dokopy
Na snímke vľavo špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, vpravo generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR/Jaroslav Novák, Pavol Zachar, koláž RTVS

Šéfovia spravodajských služieb, špeciálny prokurátor a šéf finančnej správy vlani zarobili viac ako premiér s predsedom parlamentu dohromady. Pozreli sme sa, ako sa v roku 2022 finančne darilo vybraným verejným funkcionárom v bezpečnostných zložkách a na prokuratúre.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka vlani zarobil 72 607 eur. V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov mal rodinný dom v Piešťanoch a podiely na pozemkoch v Moravanoch nad Váhom. V porovnaní s rokom 2021 to nebol zásadný rozdiel, vtedy mal príjem 70 760 eur z výkonu verejnej funkcie.

Špeciálny prokurátor je platený lepšie. Daniel Lipšic si výkonom svojej funkcie v roku 2022 zarobil 116 320 eur. Do vlastníctva nehnuteľných vecí vykázal byt v bratislavskom Starom Meste. V bezpodielovom vlastníctve manželov mal dom/chalupu v Borskom Svätom Jure (okres Senica).

Zaujímavosťou je, že vtedajší premiér Eduard Heger (v tom čase OĽANO, dnes Demokrati) vykázal vlani 68 541 eur a exšéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v majetkovom priznaní uviedol, že zarobil 45 885 eur (z výkonu verejnej funkcie). Špeciálny prokurátor tak zarobil viac ako títo dvaja ústavní činitelia dokopy.

Lipšic si však oproti roku 2021 výrazne pohoršil. Do položky „iné“ vtedy vykázal 124 718 eur. Výkonom verejnej funkcie zarobil ďalších 96 622 eur, treba však podotknúť, že do Úradu špeciálnej prokuratúry nastúpil až vo februári 2021.

Aj riaditeľovi Vojenského spravodajstva Róbertovi Kleštincovi sa darilo lepšie ako Hegerovi s Kollárom dohromady. Vo funkcii si prilepšil o 133 621 eur. V bezpodielovom vlastníctve manželov mal byt vo Zvolene.

Náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl Slovenskej republiky Daniel Zmeko z výkonu funkcie vykázal 83 830 eur. Vo vlastníctve mal množstvo podielov na pozemkoch v obciach Krajné a Kostolné (obe okres Myjava).

Šéf Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky Jiří Žežulka zarobil vlani 119 239 eur. Vo vlastníctve mal tiež bytovú jednotku v českom meste Žatec.

Bývalý šéf polície Štefan Hamran žil podľa majetkového priznania v minulom roku iba z príjmov z verejnej funkcie. Dokopy zarobil 94 050 eur. V plnom vlastníctve mal byt a garáž v Komárne.

Bývalý šéf SIS rekordérom

Najviac v silových a bezpečnostných zložkách štátu zarobil bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč, ktorý figuruje aj v kauze Rozuzlenie. Z výkonu verejnej funkcie vykázal príjem vo výške 131 636 eur. Do položky „iné“ uviedol ďalších 9 419 eur (dokopy 141 055 eur).

V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov mal byt v bratislavskej Dúbravke. Vlani si tiež kúpil nové auto značky Honda (rok výroby 2022).

Šéf Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Roman Konečný, tiež obvinený v kauze Rozuzlenie, si výkonom funkcie zarobil 42 507 eur. Do vlastníctva vykázal aj viacero pozemkov v Trebišove, Dedinke pri Dunaji a Nových Zámkoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko