Na hlavný obsah

Vláda predstavila, ako pomôže ľuďom splácať zvýšené splátky hypotekárnych úverov

Návrh na novelizáciu viacerých zákonov schválila vláda.

Vláda predstavila, ako pomôže ľuďom splácať zvýšené splátky hypotekárnych úverov
Obytné budovy v centre Bratislavy. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hypotekárnym dlžníkom by mal so zvýšenými splátkami za rok 2023 pomôcť mimoriadny daňový bonus. Uplatniť si ho budú môcť v daňovom priznaní alebo ročnom zúčtovaní za tento rok. Pri nových hypotékach od budúceho roka by sa mali zase zlepšiť podmienky pre uplatnenie existujúceho daňového bonusu na zaplatené úroky pre mladých.

Vyplýva to z návrhu na novelizáciu viacerých zákonov v súvislosti s pomocou so splácaním úverov na bývanie, ktorý v stredu (29. 11.) s pripomienkami schválila vláda. Zároveň navrhuje Národnej rade (NR) SR prerokovať právnu normu v skrátenom legislatívnom konaní.

Podmienky uplatnenia bonusu

Mimoriadny daňový bonus sa má týkať všetkých hypoték, pri ktorých došlo k zvýšeniu zaplatenej splátky v roku 2023 oproti roku 2022. Jeho výška má byť 75 percent rozdielu medzi splátkami, najviac však v sume 1 800 eur ročne.

Podmienkou jeho uplatnenia je výška ročného zdaniteľného príjmu za predchádzajúce zdaňovacie obdobie. A to najviac vo výške 1,6-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca. Daňovník pritom nesmie nehnuteľnosť prenajímať.

Pozrite si záznam tlačovej konferencie ministerstiev financií a práce k pomoci ľuďom so splátkami hypoték:

Na nové hypotekárne zmluvy, uzavreté od 1. januára 2024, by sa mali vzťahovať upravené podmienky existujúceho daňového bonusu na zaplatené úroky z úverov na bývanie. Cieľom je zvýšenie podpory zabezpečenia si bývania pre vybraných daňovníkov.

„Nové podmienky navrhované pre uplatnenie daňového bonusu na zaplatené úroky na bývanie obsahujú zvýšenie maximálneho príjmu z 1,3 na 1,6-násobok priemernej mesačnej mzdy zamestnanca určeného v navrhovanom ustanovení. Tiež obsahujú zvýšenie maximálnej možnej hranice pre uplatnenie tohto daňového bonusu. A to zo 400 eur na 1 200 eur,“ priblížilo v návrhu ministerstvo financií. Daňovník si bude môcť uplatniť iba jeden z daňových bonusov zameraných na podporu bývania.

Daňová kontrola a pokuty

Ak správca dane pri daňovej kontrole zistí, že daňovník si uplatnil bonus na zaplatené úroky neoprávnene, napríklad že nehnuteľnosť prenajímal, daňový bonus bude musieť vrátiť a zároveň dostane pokutu. Tá sa vypočíta za každý deň od lehoty na podanie daňového priznania, v ktorom si daňový bonus uplatnil, až do začatia daňovej kontroly.

Výška pokuty bude trojnásobok základnej úrokovej sadzby ECB, najmenej však 10 percent p. a. Účinnosť zákona sa navrhuje od 1. januára 2024.

Najviac 150 eur mesačne na zvýšené splátky úverov

Štát by mal oprávneným osobám od budúceho roka prispievať na zvýšenú úhradu splátky úveru, ku ktorej môže dôjsť pri jeho refixácii na bývanie. Výška príspevku ako novej štátnej sociálnej dávky by mala byť 75 percent zo zvýšenia splátky úveru na bývanie. Najviac v sume 150 eur mesačne.

Vyplýva to z návrhu zákona o pomoci pri splácaní úveru na bývanie, ktorý v stredu schválila vláda. Zároveň navrhuje NR SR prerokovať zákon v skrátenom legislatívnom konaní.

„V súvislosti s nárastom úrokových sadzieb pri úveroch na bývanie sa zvyšuje finančné zaťaženie najmä nízkopríjmových domácností, čím môže dôjsť k vážnemu ohrozeniu platobnej schopnosti obyvateľov splácať úvery na bývanie dôsledkom nárastu ich úrokovej sadzby,“ uviedol rezort.

Odlišná výška príspevku na rozpočtový rok

Vláda súčasne navrhla možnosť ustanoviť v zákone o štátnom rozpočte odlišnú výšku príspevku na príslušný rozpočtový rok. Na účely poskytovania príspevku sa má stanoviť maximálna hranica výšky priemerného príjmu oprávnenej osoby a spoludlžníka. A to vo výške najviac 1,6-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR zverejnenej Štatistickým úradom (ŠÚ) SR za kalendárny rok, za ktorý sa posudzuje príjem.

Nárok na príspevok majú mať občania, ktorí zmluvu o úvere na bývanie uzatvorili pred 1. januárom roku 2024.

„Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) by mal príspevok vyplácať mesačne pozadu najneskôr do konca kalendárneho mesiaca po nasledujúcom kalendárnom mesiaci, v ktorom občan plnil podmienky nároku,“ doplnil v návrhu rezort práce.

Vláda taktiež navrhuje upraviť zákon o bankách a o zmene a doplnení niektorých zákonov pre umožnenie poskytovania informácií o úveroch medzi poskytovateľmi úverov na bývanie a ÚPSVaR. Účinnosť zákona sa navrhuje od 1. januára 2024.

Nebude to stáť toľko, aby to rozpočet nezvládol

Pomoc so zvýšenými splátkami za hypotéky za rok 2023 by mala vyjsť štát približne 15 miliónov eur, v budúcom roku potom 64 miliónov eur. Zvýši sa aj pomoc s hypotékami pre mladých, v roku 2024 sa takto navýšia výdavky o 7 miliónov eur.

Celkovo nejde o takú enormnú sumu, aby to rozpočet nezvládol. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Zdôraznil, že výpadok príjmov samospráv v dôsledku zvýšenia daňového bonusu im štát vykompenzuje.

„Tomuto ja hovorím pomoc štátu, čo sa týka hypoték. Všetky riešenia, ktoré som tu počúval aj od iných politických strán, vždy hovorili o tom, že predlžujme splatnosti a rôzne iné návrhy, pri ktorých väčšinou zarábali banky. My sa snažíme, aby bola doručená pomoc priamo ľuďom,“ zhodnotil Kamenický.

Ako modelový príklad uviedol úver na bývanie vo výške 93 000 eur so splatnosťou 30 rokov. Ak sa dlžníkovi zvýši jeho úročenie z 1 percenta na 5 percent, jeho mesačná splátka by mala vzrásť z 300 na 500 eur.

Z navýšenia splátky o 200 eur by mu mal štát preplatiť 75 percent, teda maximálnu možnú sumu zákonného príspevku 150 eur. Jednotlivé parametre a teda aj príspevok štátu sa budú líšiť podľa konkrétneho nastavenia hypotéky každého dlžníka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika