Na hlavný obsah

Speváčka Shakira sa vyhne súdnemu procesu. S prokuratúrou sa dohodla na pokute

Kolumbijská speváčka čelí obvineniam z daňových únikov.

Speváčka Shakira sa vyhne súdnemu procesu. S prokuratúrou sa dohodla na pokute
Kolumbijská speváčka Shakira (vpravo). Foto: TASR/AP

Kolumbijská speváčka Shakira uzavrela dohodu so španielskou prokuratúrou, aby sa vyhla súdnemu procesu, v ktorom čelila obvineniu z daňových únikov vo výške 14,5 milióna eur.

Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na pondelkové (20. 11.) vyhlásenie sudcu barcelonského súdu, podľa ktorého popová hviezda súhlasila so zaplatením dvoch pokút v celkovej výške vyše 7,7 milióna eur.

Štyridsaťšesťročná umelkyňa v ružovom nohavicovom kostýme a so slnečnými okuliarmi sa v pondelok dostavila do súdnej siene okolo 10.00 h SEČ bez toho, aby urobila akékoľvek vyhlásenie pre tlač.

Sudca krátko potom oznámil, že speváčka uzavrela dohodu s prokuratúrou, aby sa vyhla súdnemu procesu. Tá ju vinila z toho, že v rokoch 2012 až 2014 nezaplatila v Španielsku daň z príjmu vo výške 14,5 milióna eur.

V rámci dohody, ktorá znamená koniec súdneho procesu, obžaloba vymenila trest odňatia slobody za pokutu, uviedol sudca.

Zaplatí pokutu vyše sedem miliónov

Shakira oznámila predsedajúcemu sudcovi, že dohodu so prokurátormi prijíma. Potvrdila, že uznáva šesť bodov obžaloby, teda aj svoju vinu. V rámci dohody zaplatí dve pokuty vo výške 7,3 milióna eur a ďalšiu vo výške 438-tisíc eur, aby sa vyhli podmienečnému trojročnému trestu odňatia slobody.

„Rozhodnutie uzavrieť dohodu je reakciou na osobné, emocionálne a sentimentálne dôvody, ktoré nemajú nič spoločné s právnymi dôvodmi,“ uviedla Shakira vo vyhlásení vydanom španielskou mediálnou agentúrou, ktorá ju zastupuje.

Speváčka dodala, že sa pripravila obhajovať svoju nevinu, no rozhodla sa dať prednosť svojej kariére a deťom. „Dospela som k záveru, že výhra nie je víťazstvom, ak cenou je, že vás to pripraví o roky života,“ dodala.

„Rozhodnutie motivovali osobné záležitosti,“ povedala novinárom pred súdnou budovou jedna z právničiek Shakiry. Dodala, že právny tím bol presvedčený, že môže preukázať speváčkinu nevinu, ale okolnosti sa zmenili.

Firma pre styk s verejnosťou, ktorá Shakiru zastupuje, tvrdí, že speváčka už zaplatila všetky dlhy a ďalšie tri milióny eur na úrokoch.

Daňové problémy

Shakira sa dostala do problémov so španielskou justíciou pre daňové pravidlá. Tie určujú, že ak rezident trávi na španielskom území viac ako polovicu roka, musí tam tiež platiť dane.

Speváčka má úradne trvalé bydlisko na Bahamách a tvrdila, že nijako nepochybila. Prokuratúra pre ňu žiadala trest viac ako osem rokov väzenia a pokutu 23 miliónov eur.

Prokuratúra uviedla, že Shakira strávila viac ako polovicu každého z uvedených rokov v Španielsku, čo z nej robí rezidentku.

Dospelo tiež k záveru, že nehnuteľnosť v Barcelone, ktorú speváčka kúpila v máji 2012, slúžila ako rodinný dom. Shakira žila 11 rokov so španielskym futbalistom Gerardom Piquém, s ktorým má dve deti. Po ich rozchode presťahovala do Miami.

Speváčka naďalej čelí druhému vyšetrovaniu španielskych úradov pre údajné daňové podvody z roku 2018. Prokuratúra ju v septembri obvinila z daňových únikov vo výške 6,7 milióna eur z jej príjmov za rok 2018. Na krátenie daní podľa nej využila offshorovú spoločnosť so sídlom v daňovom raji.

Shakira bola predtým spomenutá v kauze Paradise Papers, ktorá podrobne opisuje daňové úniky mnohých významných osobností, vrátane Madonny alebo speváka Bona.

Španielske úrady stíhali pre daňové úniky aj množstvo ďalších celebrít, vrátane futbalistov Cristiana Ronalda, Lionela Messiho a Diega Costu. Všetci sa nakoniec dohodli s prokuratúrou a zaplatili vysoké pokuty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet