Na hlavný obsah

Na speváčku Shakiru podala prokuratúra druhú obžalobu za daňové podvody. Hrozí jej niekoľko rokov väzenia

Okrem väzenia musí zaplatiť vysokú pokutu.

Na speváčku Shakiru podala prokuratúra druhú obžalobu za daňové podvody. Hrozí jej niekoľko rokov väzenia
Na snímke speváčka Shakira. Foto: TASR/AP

Prokuratúra v Španielsku podala druhú právnu žalobu na kolumbijskú speváčku Shakiru a obvinila ju z daňových podvodov vo výške takmer 6,7 milióna eur. Informovala o tom agentúra DPA a webová stránka denníka El Mundo.

Vyšetrovanie sa začalo už v júli v spojitosti s možnými podvodmi s daňou z príjmu a daňou z majetku v roku 2018. Speváčka, vlastným menom Shakira Isabel Mebarak Ripollová, ešte nebola predvolaná na vypočutie, píše El Mundo.

Shakira (46) sa 20. novembra postaví pred súd za údajné podvody v hodnote 14,5 milióna eur v rokoch 2012-14. Prokuratúra pre speváčku v tejto kauze žiada osem rokov väzenia a pokutu vo výške takmer 24 miliónov eur, pripomína DPA.

Speváčka sa považuje za nevinnú

Shakira tvrdí, že je nevinná. V rokoch 2012-14 mala podľa svojich slov daňovú povinnosť na Bahamách, nie v Španielsku. Vyhlásila tiež, že následne platila všetky dane i ostatné podlžnosti.

Španielska prokuratúra však uvádza, že Shakira mala bydlisko v Španielsku, a preto je povinná zdaniť všetky svoje celosvetové príjmy práve tam – bez ohľadu na to, kde ich zarobila.

Namiesto zdanenia v Španielsku však speváčka – podľa súdu – svoje zárobky údajne presmerovala „spoločnostiam so sídlom v krajinách s nízkym zdanením a vysokou netransparentnosťou“.

Shakira sa vlani rozišla s futbalistom Gerardom Piquém. Zo Španielska, kde spolu žili, sa aj so synmi presťahovala do Miami v americkom štáte Florida.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet