Na hlavný obsah

Štáb RTVS zisťoval, ako prebiehajú policajné kontroly vo vlakoch. Po krvavom útoku na Spiši chcú zvýšiť bezpečnosť

Hliadky budú prebiehať vo vytypovaných vlakoch.

Štáb RTVS zisťoval, ako prebiehajú policajné kontroly vo vlakoch. Po krvavom útoku na Spiši chcú zvýšiť bezpečnosť
Polícia hliadkuje vo vlaku. Foto: RTVS

Vo vlakoch po celom Slovensku hliadkuje viac policajtov. Je to reakcia na minulotýždňový útok na Spiši. Policajti chcú zvýšiť bezpečnosť nielen cestujúcich, ale aj vlakvedúcich. Cestu vo vlaku s policajnou hliadkou absolvoval aj štáb RTVS.

O 13.00 h nastupujeme do medzinárodného EC vlaku v Nových Zámkoch. Ideme do Štúrova. Vlak je plný cestujúcich všetkých vekových kategórií, mnohí smerujú z Prahy až do Budapešti.

Policajti prechádzajú uličkami, prezerajú si všetkých cestujúcich a nahliadajú aj do zatvorených kupé.

Jedna cestujúca bola v kupé sama, preto sa tam pre istotu zamkla. Mnohí nám povedali, že od minulotýždňového incidentu sú obozretnejší a viac si všímajú spolucestujúcich. Iní si zas pre svoju bezpečnosť priplatili a kúpili lístok do prvej triedy.

„Myslím si, že prvá trieda je asi trošku kľudnejšia, bezpečnejšia. Nemajú tu prístup ľudia, ktorí sem nepatria,“ povedala cestujúca.

Policajným hliadkam vo vlakoch sa venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Vlakvedúci sa vo vlakoch stretávajú s agresívnymi cestujúcimi

„Mne sa už pobili vo vlaku štyria ľudia. Určite tie hliadky nám pomôžu trošku,“ uviedol vlakvedúci.

Vlakvedúci často riešia neprispôsobivých či agresívnych cestujúcich pod vplyvom alkoholu. K tomu sú na dennom poriadku aj vreckoví zlodeji. Keď pri sebe nemajú policajtov, celý vlak je odkázaný iba na jedného, maximálne dvoch vlakvedúcich. Pri incidentoch však sami veľa nezmôžu.

„Upozorniť, poprosiť poprípade, dohovoriť nech sa ukľudnia. Medzitým nám ujdú tí dotyční. My ich zadržať nemôžeme, nemáme na to právomoci,“ vysvetlil vlakvedúci.

„Ak by to bolo viac komplikované, tak do najbližšej stanice privolať políciu,“ dodal.

„Upozorňujeme cestujúcich, aby nevyhľadávali osamotené miesta vo vlakoch v kupéčkach. Aby si neponechávali osobné veci či batožinu bez dozoru,“ vyhlásila preventistka Krajského riaditeľstva PZ v Nitre Eva Čakajdová.

V najbližších dňoch budú policajné hliadky v každom kraji vo vytypovaných vlakoch. Ak sa stanete svedkami incidentu vo vlaku, kde sa policajná hliadka práve nenachádza, bezodkladne volajte na číslo 158.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko