Na hlavný obsah

V bratislavskom Ružinove vznikla kolónia bezdomovcov: Mnohí sú drogovo závislí, vzrástla kriminalita a vandalizmus

Do kolónie sa v sprievode polície vybral aj štáb RTVS.

V bratislavskom Ružinove vznikla kolónia bezdomovcov: Mnohí sú drogovo závislí, vzrástla kriminalita a vandalizmus
V bratislavskom Ružinove vznikla kolónia. Foto: RTVS

Na okraji bratislavskej mestskej časti Ružinov vznikla ďalšia kolónia. V provizórnych podmienkach tam žijú desiatky ľudí bez domova. Mnohí z nich sú drogovo závislí a podľa starostu vzrástla aj kriminalita. Prisťahovali sa sem z vedľajšej mestskej časti.

V záhradkárskej časti žije mnoho ľudí bez domova. Doposiaľ problémy nemali. Až kým neprišli noví obyvatelia. Podľa starostu má ísť najmä o tých, ktorí sa prisťahovali z vedľajšej mestskej časti, z bytovky známej ako Pentagon, kde sa zdržiavajú narkomani a díleri drog.

„Keďže tam boli pomerne silné zásahy a vznikla tam nová policajná stanica, tak si hľadali pokojnejšie útočisko a skončili na tomto mieste,“ priblížil starosta Bratislavskej mestskej časti Ružinov Martin Chren.

O kolónii bezdomovcov informovala redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

Do kolónie sa v sprievode polície vybral aj štáb RTVS. Dovnútra sa však nedostal, jej obyvatelia ho posielali preč.

V provizórnych podmienkach tu žijú desiatky ľudí. Podľa odhadov je ich asi 50. „Našli sme tam ženu vo vysokom štádiu tehotenstva, našli sme tam maloleté dieťa,“ uviedol Chren s tým, že v kolónii sa nachádzalo aj niekoľko ľudí s drogovou závislosťou.

Mestská časť plánuje zakročiť

Policajný zbor aj mestskí policajti v kolónii v poslednom období zasahovali dvakrát. Išlo o väčšie akcie, pri ktorých zaistili aj omamné látky, aj odcudzené predmety. Podľa starostu prudko vzrástla kriminalita či vandalizmus. Mestská polícia sem jazdí počas dňa i noci.

„Stretli sme sa v tejto oblasti najmä s priestupkami, ktoré sa týkajú životného prostredia, jeho znečisťovania,“ povedal vedúci oddelenia komunikácie Mestskej polície Bratislava Peter Borko. Niektorí z kolónie s mestskou časťou spolupracujú a majú záujem odtiaľ odísť. Čoskoro však na výber nebudú mať ani ostatní.

Chren uviedol, že mestská časť plánuje vykonať viacero opatrení ako vyčistenie, presvetlovacie rezy, odstránenie rôznych porastov a húštin. Chcú odstrániť aj niektoré nelegálne stavby a záhradkárske búdy.

Ľudia si podľa všetkého vyberú iné miesto na bývanie a problém prejde na plecia ďalšieho starostu. Sociálni pracovníci preto volajú po takých riešeniach, ktoré by neumožnili ľuďom žiť na okraji mesta aj spoločnosti.

„Druhá vec sú dostupné sociálne služby ako sú útulky, nocľahárne, alebo denné centrá, kde môžu zmysluplne tráviť čas,“ upozorňuje riaditeľka občianskeho zduženia Vagus Alexandra Kárová. Pomohlo by aj nájomné bývanie.

„Skôr sa prikláňame k tomu, aj cez prácu mestského terénneho tímu, naviesť týchto ľudí, aby cez vybavenie si svojich osobných dokladov, nájdenia si práce, navrátili sa späť do bežného života,“ priblížil hovorca Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy Peter Bubla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny