Na hlavný obsah

Hasiči testovali prejazdnosť sídlisk, na jednej ulici sa zasekli až trikrát. Problémom je aj chodníková novela

Prvé problémy zaznamenali hneď po niekoľkých metroch.

Hasiči testovali prejazdnosť sídlisk, na jednej ulici sa zasekli až trikrát. Problémom je aj chodníková novela
Hasičské auto sa snaží prejsť ulicou na jednom z košických sídlisk. Foto: RTVS

Košickí hasiči testovali prejazdnosť ulíc na sídliskách. Prvé problémy zaznamenali hneď po niekoľkých metroch. Na jedinej ulici sa zasekli až trikrát. Situáciu ešte viac skomplikovala takzvaná chodníková novela.

Hasiči neprešli hneď na prvej ulici. Cestu im zablokovalo niekoľko áut. „Presne tri metre je šírka, ktorú potrebujeme na bezpečný prejazd s našou technikou. V tomto konkrétnom prípade to bolo 2,70 metra a neprešli sme,“ hovorí koordinátor iniciatívy 3 metre k životu Peter Rusnák.

„Je to problém určite, pretože každý z nás môže potrebovať pomoc, či už hasičov alebo sanitku. A keď raz sa k nám nevie dostať, tak je to problém,“ uviedla obyvateľka Janka.

Prejazdnosti ulíc v Košiciach pre hasičské autá sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

Prekážajúce auto nakoniec museli hasiči spolu s políciou presunúť špeciálnymi vozíkmi.„Nebol som si vedomý toho, že nejako zle parkujem, lebo ani na chodníku som nestál. Autá na druhej strane cesty neboli, čiže tam predtým bol prejazd, “ tvrdí vodič Ľubo.

Už aj tak komplikovanú situáciu s prejazdnosťou hasičských áut ešte viac skomplikovala chodníková novela. Autá totiž vytlačila z chodníkov na cesty.

„Práve sme mali možnosť vidieť, že auto síce nebolo na chodníku, ale o to viac nám sťažilo prejazdnosť,“ upozorňuje koordinátor iniciatívy 3 metre k životu Viktor König.

Hasiči vyzývajú na ohľaduplné parkovanie

Nešlo pritom ani o najširšie auto, ktoré hasiči pri výjazdoch používajú. „Výšková technika, ktorá na tieto požiare chodí často, je ešte širšia oproti tomuto autu. Vidíte, jedno zle zaparkované auto a stojíme tu už pol hodinu, kým sme sa s týmto problémom vysporiadali,“ skonštatoval Rusnák.

„Táto ulica patrí medzi problematické, kde dosť často chodíme riešiť problémy. Vidíme aj teraz, že je tu s parkovaním problém,“ skonštatoval veliteľ stanice Mestskej polície Košice – Západ Rastislav Kuc.

Hasiči obyvateľov vyzývajú, aby parkovali ohľaduplne. „Aby sa aspoň za sebou obzreli, či to hasičské auto môže prejsť. Nikdy neviete, komu sa ide na pomoc a môže to byť práve on,“ upozorňuje König.

Aj na základe tohto testu hasiči označia najkritickejšie miesta. Na tie sa potom spoločne zamerajú mestskí policajti a samospráva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny