Na hlavný obsah

Slovenské banky ešte zvyšujú úroky. Situácia s hypotékami sa stáva kritickou, vyjadril sa minister Kamenický

Podľa odborníkov sú však problémom drahé nehnuteľnosti.

Slovenské banky ešte zvyšujú úroky. Situácia s hypotékami sa stáva kritickou, vyjadril sa minister Kamenický
Ilustračná snímka novostavby. Foto: RTVS

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) má na najbližšie rokovanie vlády priniesť riešenie, ako znížiť vysoké úrokové sadzby pri hypotékach. Strana Smer-SD to sľubovala ešte pred voľbami. Európska centrálna banka po dlhšom čase ponechala úrokovú sadzbu na úrovni štyri a pol percenta. Slovenské banky úroky ešte zvyšujú.

“Ak bude Smer-SD súčasťou novej vlády, vrátime sa k tomu, čo bolo perfektne vyskúšané a fungovalo, k štátnej bonifikácii úrokových sadzieb. S tým, že dve percentá zaplatí štát, percento zaplatí banka a ten zostatok, to zaplatí samotný žiadateľ,“ uviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico. Takto Fico ešte začiatkom júna vyhlásil, že bonifikácia bude prvé, čo strana Smer urobí po septembrových voľbách. Pred druhým zasadnutím jeho nového kabinetu sme sa preto pýtali, prečo ešte návrh nie je.

Problematiku hypoték spracovala v reportáži redakcia a redaktorka RTVS Katarína Wildová:

Počas rokovania však vláda zaviazala ministra financií, aby na najbližšie rokovanie kabinetu priniesol návrhy.

„My urobíme rôzne varianty, samozrejme, musíme sa pozrieť, aký bude celkový dopad na rozpočet,“ povedal minister financií SR.

„Tu je krásne vidieť, že od volieb 30 dní uplynulo a Robert Fico nespomenul hypotéky, až keď včera mu to novinári pripomenuli, tak podľa našich informácií narýchlo spísali uznesenie na vláde,“ povedal poslanec NR SR a líder hnutia Slovensko Igor Matovič.

Inflácia poľavuje

Aktuálne Európska centrálna banka po desiatich zvýšeniach ponechala základnú úrokovú sadzbu na úrovni 4,5 percenta. Najnovšie údaje podľa bankárov totiž naznačujú, že inflácia poľavuje. Od sadzby ECB sa odvíjajú aj úroky na hypotékach. „Musím povedať, že celková situácia s hypotékami sa stáva kritickou,“ uviedol Kamenický.

“Dnes banky ponúkajú úrokové sadzby, ktoré začínajú nad úrovňou štyroch percent. Avšak niektoré z nich prekračujú úroveň piatich percent. Predpokladáme, že ešte ďalšie banky môžu mierne navyšovať svoje úrokové sadzby, avšak iba o desatiny percentuálneho bodu,“ ozrejmil finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Podľa analytikov bonifikácia môže pomôcť jednému percentu súčasných dlžníkov. Zároveň hrozí, že sa prehĺbi štátny dlh, čo sa opäť odrazí na zvyšovaní úrokov.

„Nehovoriac o tom, že by to asi zrejme tieto peniaze mali pôvod z bankového odvodu, to znamená, že určite by banky navýšili úrokové sadzby, určite by banky zvýšili sadzobník poplatkov,“ spresnil výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš.

Podľa analytikov nie sú problémom vysoké úroky, ale príliš drahé nehnuteľnosti. Štát by sa mal skôr sústrediť na podporu nájomného bývania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika