Na hlavný obsah

Vagnerovci majú nového veliteľa, stal sa ním syn zosnulého Prigožina

Žoldnierska skupina obnovila nábor.

Vagnerovci majú nového veliteľa, stal sa ním syn zosnulého Prigožina
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Veliteľom Vagnerovej žoldnierskej skupiny sa stal Pavel Prigožin, syn jej zakladateľa Jevgenija Prigožina, ktorý v auguste zahynul pri leteckom nešťastí.

Skupina známa svojou účasťou v bojoch na Ukrajine tiež obnovila nábor. Zaradí sa pod ruskú národnú gardu, uviedol v stredu (1. 11.) ruský denník Kommersant s odvolaním sa na lokálne ruské médiá.

Pavel Prigožin (25) sa stal šéfom jednotky národnej gardy, kam členovia Vagnerovej skupiny prešli po Prigožinovej smrti, uviedol portál 59.ru, ktorý sa odvoláva na vyhlásenie člena skupiny v meste Perm.

Ten tiež potvrdil skoršie informácie o tom, že skupina obnovila nábor členov. Oproti minulosti medzi nimi nebudú môcť slúžiť žiadni ľudia vo výkone trestu.

Význam vagnerovcov

Členovia Vagnerovej skupiny mali významný podiel na dobytí dlho obliehaného východoukrajinského mesta Bachmut na jar tohto roku.

Neochota Jevgenija Prigožina podriadiť Vagnerovu skupinu veleniu niektorej z vojenských štruktúr ruského štátu predchádzala v júni neúspešnému pokusu žoldnierskej skupiny o ozbrojenú vzburu. V auguste potom Prigožin zahynul spolu s ďalšími členmi vedenia skupiny pri páde lietadla neďaleko Moskvy.

Jevgenij Prigožin za svojho života tvrdil, že jeho syn v 18 rokoch absolvoval povinnú vojenskú službu a mesiac po jej skončení odišiel do vojny v Sýrii.

Podľa neho bojoval aj v ďalších konfliktných oblastiach vrátane ukrajinského Donbasu. Pavlovi Prigožinovi tiež odkázal takmer všetok svoj majetok, pripomenul server The Moscow Times.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet