Na hlavný obsah

Vláda chce zvýšiť počet slovenských študentov medicíny. Školy ich majú uprednostniť na úkor tých zahraničných

Štát by to stálo zhruba tri milióny eur.

Vláda chce zvýšiť počet slovenských študentov medicíny. Školy ich majú uprednostniť na úkor tých zahraničných
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ministri zdravotníctva a školstva chcú zvýšiť počet slovenských študentov medicíny. Lekárske fakulty by tak mali prijať viac našich záujemcov namiesto zahraničných. Opatrenie má vyriešiť personálnu krízu v zdravotníctve. Na Slovensku chýba vyše dvetisíc lekárov a bude to horšie.

Takmer polovica medikov, ktorí študujú na lekárskych fakultách, je zo zahraničia. Univerzitám sa to oplatí.

„Pri prepočtoch, ktoré máme, tak slovenský je niekde na úrovni okolo šesťtisíc a sedemtisíc a zahraničný je okolo jedenásťtisíc ročný príjem,“ uviedol prodekan Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine Juraj Mokrý.

Problém je, že po štúdiu odídu zo Slovenska a pracujú zväčša v krajinách, z ktorých prišli. „Na troch našich lekárskych fakultách priemerne absolvuje asi 627 študentov zo Slovenska a 362 zo zahraničia,“ informoval minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Opatreniu na zvýšenie počtu slovenských študentov medicíny sa v Správach RTVS venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Ministri chcú upraviť pomer zahraničných a slovenských študentov. V praxi by to znamenalo, že slovenských medikov by bolo ešte viac – na úkor zahraničných. Stálo by to zhruba tri milióny eur. O podobné riešenie sa snažila aj predošlá vláda.

„My sme už diskutovali s lekárskymi fakultami, že zhruba 100-150 študentov by sa mohlo transformovať na tých slovenských,“ povedal Drucker.

Mladých lekárov odrádzajú podmienky v nemocniciach

Najväčšia lekárska fakulta sa v tejto fáze nechcela k návrhu vyjadriť. S ďalšími dekanmi lekárskych fakúlt sa nám spojiť nepodarilo. Podľa analytika Martina Smazanu je otázne, či 150 miest pre domácich medikov postačí.

Predpokladá, že lekárov budeme potrebovať viac, ako sú súčasné odhady. „Máme nárast civilizačných ochorení, tak dopyt po starostlivosti bude väčší,“ uviedol Smatana.

Mnohých mladých lekárov však od práce na Slovensku odrádzajú podmienky v nemocniciach či vysoké pracovné nasadenie.

„Je podľa nás veľmi dôležité priniesť systémovú zmenu do toho, ako zdravotníctvo funguje. Čiže zlepšiť podmienky, do ktorých ako absolventi po ukončení štúdia prichádzame,“ skonštatovala prezidentka Slovenskej asociácie študentov medicíny Laura Banovčanová.

Rezort zdravotníctva sa chce venovať aj iným opatreniam na zlepšenie stavu zdravotníctva.

„Určite to nevyriešime za jeden alebo dva roky, ani v priebehu tohto volebného obdobia. Bude to trvať dlhšie. Už dnes ale musíme urobiť tie rozhodnutia, aby sme v lehote desať rokov mali aspoň ako tak zastabilizované,“ uzavrela ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko