Na hlavný obsah

Zdravotníci by mohli dostávať výsluhové dôchodky podobne ako policajti či vojaci. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť je proti

Opatrenie by pomohlo udržať zdravotníkov doma.

Zdravotníci by mohli dostávať výsluhové dôchodky podobne ako policajti či vojaci. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť je proti
Na ilustračnej snímke zdravotnícky personál. Foto: RTVS

Inštitút pre výskum sociálno ekonomických rizík navrhuje zavedenie výsluhových dôchodkov aj pre zdravotníkov. Podobne, ako to už majú policajti či vojaci. Zdravotníkom by to malo zlepšiť podmienky a udržať ich na Slovensku. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť upozorňuje, že by to bolo neefektívne riešenie.

Slovenské zdravotníctvo zápasí nielen s nedostatkom peňazí, ale aj so stabilizáciou personálu. Jedným z riešení má byť zriadenie výsluhových penzií pre všetkých zdravotníkov v štátnej aj súkromnej sfére.

„Nejde len o financie ako také, ale mal by to byť akýsi stabilizačný faktor v rámci toho celého systému,“ hovorí predseda Inštitútu pre výskum sociálno ekonomických rizík Martin Halás. Podľa Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek zdravotníci spĺňajú rovnaké kritériá, ako profesie, ktoré majú výsluhové dôchodky, teda policajti, vojaci či hasiči.

Téme odmeňovania zdravotníkov sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Adriána Šoltés:

„Zavedenie tohto systému sociálneho zabezpečenia by zdravotníkom poskytlo zaslúžené uznanie a prispelo k zlepšeniu spoločenského statusu, motivovalo zdravotníkov ostať tu pracovať a skvalitniť naše zdravotníctvo,“ hovorí Gabriela Nováková, podpredsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť však nevidí dôvod na zavádzanie ďalšieho dôchodkového systému, najmä pre aktuálny stav verejných financií. Navrhujú zamerať sa skôr na iné nástroje, ako podporiť stabilitu či rast počtu lekárov.

Rezervy sú aj v školstve

„Napríklad zamerať sa na školstvo, respektíve vzdelávanie medikov na Slovensku. V tomto ohľade sa ukazuje Slovensko ako veľký skokan v rámci Europskej unie, čo sa týka vzdelávania medikov, ale nie pre slovenský trh. Približne každý druhý prvák na slovenských fakultách je študent zo zahraničia,“ uozorňuje Zuzana Múčka, ktorá je analytičkou Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

„Pre rezort zdravotníctva je kľúčové, aby sa skvalitňovaním pracovných podmienok a modernizáciou nemocníc zvyšovala motivácia mladých ľudí zvoliť si zdravotnícke povolanie,“ reagovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Petra Lániková.

Lekárske odborové združenie tvrdí, že výsluhové dôchodky by mohli zatraktívniť zdravotnícke povolania na Slovensku, no už teraz je veľa lekárov a sestier v preddôchodkovom veku, a ak by odišli zo systému, bol by to vážny problém pre slovenské zdravotníctvo.

„Na druhej strane by sme privítali skôr, keby sa zohľadnili všetky tie naše nadčasy, nočné služby a táto nadčasová práca, ktorú máme zo zákona prikázanú viac, ako ostatní zamestnanci,“ zhodnotil predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Inštitút na výskum sociálno ekonomických rizík považuje za dôležité zahrnúť do tohto návrhu takisto všetkých pracovníkov v sociálnych službách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika