Na hlavný obsah

Hypotéky sú stále drahšie. Desiatkam tisíc domácností sa do konca budúceho roka zmení výška mesačnej splátky

Vláda hľadá riešenie.

Hypotéky sú stále drahšie. Desiatkam tisíc domácností sa do konca budúceho roka zmení výška mesačnej splátky
Na ilustračnej snímke budova v rekonštrukcii. Foto: RTVS

Ceny nehnuteľností síce klesajú, no naopak hypotéky sú stále drahšie. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) hľadá riešenie, ako pomôcť ľuďom splácať úvery. Už v stredu (8. 11.) má na rokovaní vlády predstaviť niekoľko návrhov.

Pán Slavomír sa rozhodol pre život v dome. Hypotéka bola pre trojčlennú rodinu jediným riešením ako sa dostať k vlastnému bývaniu. „Platím asi 800 eur a zoberie mi to približne 35 percent z rodinného rozpočtu. Keďže manželka je momentálne na rodičovskej dovolenke, tak je to veľmi cítiť,“ hovorí.

Pracuje v meste, no žije v neďalekom satelite. Z výplaty mu denne ukrajujú aj náklady na dochádzanie. Hoci nehnuteľnosť za 200-tisíc by sa mohla zdať luxusom, on tvrdí, že žijú svoj život skromne. „Nie je to luxus. Keď sme si dom kupovali, tak sa takto ceny pohybovali, ide o štandardnú rozlohu,“ priblížil.

Do konca budúceho roka sa pre približne 130-tisíc ľudí zmení ich mesačná splátka, čaká ich totiž refixácia a prechod z nízkych úrokových sadzieb na podstatne vyššie. Národná banka Slovenska však upokojuje a tvrdí, že väčšine z nich sa splátka nenafúkne o viac ako sto eur mesačne.

Drahým hypotékam sa v Správach RTVS venoval redaktor Marek Gudiak:

Fico sľuboval expresné riešenie

Ešte pred voľbami sľuboval Robert Fico (Smer-SD) expresné riešenie problému s drahými hypotékami. „Ak bude Smer-SD súčasťou novej vlády, tak sa vrátime k tomu, čo bolo perfektne vyskúšané a fungovalo – k štátnej bonifikácii úrokových sadzieb,“ vyhlásil v júni.

Konkrétne riešenie sa však po voľbách hľadá ťažšie. Nateraz je v hre niekoľko návrhov. „Máme úplne konkrétny návrh na refix hypoték, ale aj na nové hypotéky, najmä čo sa týka mladých ľudí, ale budeme to prezentovať až v stredu,“ povedal minister financií Ladislav Kamenický.

Pomocnú ruku mu podáva aj opozičná strana SaS. Pripravila hneď niekoľko opatrení, ktoré by vraj štátnu kasu nestáli ani euro. „Banky sú ochotné o tomto diskutovať,“ tvrdí predseda strany SaS Richard Sulík.

Aký kľúč na drahé hypotéky nakoniec minister financií použije, sa dozvieme až v stredu. Desaťtisíce dlžníkov však čakajú na riešenie. Medzi nimi aj pán Slavomír. Tvrdí, že pomoc by mala byť nielen adresná, ale hlavne spravodlivá. „Bol by som rád, ak by sa to týkalo najmä mladých rodín s deťmi, ale Bratislavský kraj bude asi vylúčený,“ myslí si.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika