Na hlavný obsah

Z. Dolinková: K potratovej tabletke mám výhrady. Podľa M. Krajčího by o nej mal rozhodnúť parlament zákonom

Exminister zdravotníctva súhlasí s používaním tabletky, ak dieťa už odumrelo v tele ženy.

Z. Dolinková: K potratovej tabletke mám výhrady. Podľa M. Krajčího by o nej mal rozhodnúť parlament zákonom
Na snímke zľava Marek Krajčí (Slovensko) a Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: RTVS

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) má výhrady k vyhláške týkajúcej sa potratovej tabletky a chce preto o nej diskutovať ešte s odborníkmi. Uviedla to v nedeľu (26. 11.) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

„Vyhláška je na mojom stole. Prečítala som si to, ale mám k tomu výhrady, preto sa chcem stretnúť s gynekológmi a pôrodníkmi,“ uviedla ministerka zdravotníctva s tým, že s koaličnými partnermi o tom bude komunikovať za zatvorenými dverami.

Komisia odborníkov pri ministerstve zdravotníctva odporučila schváliť potratovú tabletku. Chýba už len podpis Dolinkovej. Tabletka sa používa v mnohých krajinách Európskej únie. Výnimkou sú len Maďarsko, Cyprus, Poľsko, Litva a Malta.

Člen Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo a bývalý šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (Slovensko) súhlasí s používaním tabletky, ak dieťa už odumrelo v tele ženy.

„Na druhej strane si myslím, že ak tabletku začneme používať na umelé prerušenie tehotenstva, tak to nie je v súlade so samotným zákonom. Nezdieľam názor, že to dokážeme vyriešiť vyhláškou,“ podotkol s tým, že ústava definuje ochranu života už od počatia.

Podľa Krajčího by o potratovej tabletke mala rozhodnúť NR SR zákonom. „Ak by zákonom schválila použitie tabletky takýmto spôsobom, tak aj ministerka by bola krytá a mohla by byť používaná v súlade so zákonom,“ doplnil.

Dolinková reagovala, že podanie potratovej tabletky by si žena nerobila doma sama. „Zákrok sa viaže na výkon v zdravotníckom zariadení a žena musí byť hospitalizovaná. Je to jedna z najbezpečnejších foriem prístupu k takejto interrupcii. Chcem sa však ešte rozprávať s odborníkmi,“ uzavrela.

Presadila odklad reformy nemocníc

Šéfka rezortu zdravotníctva uviedla, že o akejkoľvek zmene v zdravotníctve bude diskutovať s tými, ktorých sa to týka.

„Budeme sa rozprávať s odbornou verejnosťou, zdravotnými poisťovňami, ambulantným sektorom a pacientmi. Dáme priestor aj poslancom zdravotníckeho výboru,“ skonštatovala.

V parlamente ministerka Dolinková presadila odklad reformy nemocníc Povedala, že optimalizáciu siete nemocníc nepripravili tak, aby ju od 1. januára 2024 mohli spustiť do praxe.

„Prijala som legislatívu, aby sme zabezpečili dostupnú cestu pacienta do zdravotníckeho zariadenia, a to v ktorejkoľvek časti Slovenska,“ dodala Dolinková.

Konala na žiadosť SNS

Ministerka zdravotníctva potvrdila, že požiadavka na zrušenie usmernenia k zmene pohlavia prišla zo strany SNS. „Bolo to v záujme zachovania stability vo vládnej koalícii,“ vysvetlila.

„Ak dochádza k zmene pohlavia, musí to podliehať prísnym postupom, ktoré treba zmeniť a vytvoriť na to odbornú diskusiu,“ povedala Dolinková.

Keď exminister zdravotníctva Vladimír Lengvarský podpísal usmernenie k zmene pohlavia, Marek Krajčí ho kritizoval. „Vtedy sme namietali, že neexistuje štandardný diagnosticko-terapeutický postup,“ vysvetlil.

Vtedajší minister zdravotníctva podľa neho schválil normu, ktorá sa odvoláva na diagnosticko-terapeutický postup, ktorý neexistoval.

„Toto musia riešiť odborníci, tí odborníci na tom postupe pracovali. Keď však videli, že minister odchádza, tak to tesne schválili a ušili to horúcou ihlou,“ doplnil Krajčí. Dolinková súhlasila, že je to odborná problematika, ktorej sa bude rezort venovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko