Na hlavný obsah

Rezort zdravotníctva na žiadosť SNS ruší usmernenie, ktoré malo zjednodušiť zmenu pohlavia u transrodových ľudí

Zmena pohlavia bude opäť nedostupnejšia.

Rezort zdravotníctva na žiadosť SNS ruší usmernenie, ktoré malo zjednodušiť zmenu pohlavia u transrodových ľudí
Na ilustračnej snímke vlajka transrodových ľudí. Foto: Unsplash

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) zruší platnosť odborného usmernenia, ktoré malo zjednodušiť proces zmeny pohlavia u transrodových ľudí. Urobí tak na žiadosť koaličného partnera SNS. Informovali o tom z komunikačného oddelenia rezortu.

„Ministerstvo zdravotníctva SR na žiadosť koaličného partnera SNS zruší platnosť odborného usmernenia na zjednotenie postupov poskytovania zdravotnej starostlivosti k zmene pohlavia pred vydaním lekárskeho posudku o zmene pohlavia osoby administratívne evidovaného v matrike,“ uviedol rezort.

K zrušeniu rezort pristúpi v záujme deklarovania stability vládnej koalície. Problematiku chce komplexne a odborne riešiť v rámci prijatia novej medzinárodnej klasifikácie chorôb.

Platnosť spomínaného usmernenia, ktoré malo zjednodušiť proces zmeny pohlavia u transrodových ľudí, ministerstvo pozastavilo v júni 2022.

Obnoviť sa mala uverejnením štandardných postupov pri diagnóze transsexualizmu, ktoré exminister zdravotníctva Vladimír Lengvarský odobril tesne pred marcovým odchodom z rezortu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko