Na hlavný obsah

Astronautom na ISS sa podarilo vyriešiť gurmánsku záhadu. Po ôsmich mesiacoch našli stratenú paradajku

Dlho obviňovali astronauta Franka Rubia, že paradajku zjedol.

Astronautom na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) sa podarilo vyriešiť gurmánsku záhadu. Našli paradajku, ktorá bola súčasťou záverečnej žatvy z experimentu Veg-05 a posledných osem mesiacov bola nezvestná, napísal server Space.com.

Meno Rubia očistili

„Dlho sme obviňovali nášho priateľa Franka Rubia, ktorý už odišiel domov, že paradajku zjedol. Ale teraz môžeme jeho meno očistiť. Paradajku sme našli,“ povedala s úsmevom astronautka amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Jasmin Moghbeliová tento týždeň v živom prenose zo stanice s odvolaním sa na svojho kolegu z NASA.

Incident na rozľahlej stanici, ktorá má obytnú a pracovnú plochu zodpovedajúcu domu so šiestimi spálňami, sa odohral na konci marca 2023. Všetci astronauti na ISS vtedy dostali vzorky paradajok vypestovaných vo vesmíre uložené v uzatvárateľných vreckách.

Rubiov exemplár – široký zhruba 2,5 centimetra – ale odplával v prostredí mikrogravitácie skôr, ako sa doň astronaut mohol zahryznúť.

Rubia sa na stratenú paradajku pýtali reportéri už 13. októbra, zhruba dva týždne po jeho návrate na Zem. Vtedy sa Američan sťažoval, že sa mu ju nepodarilo nájsť, hoci hľadaním strávil „18 až 20 hodín svojho voľného času“.

„Jadrom problému je, že je tam vlhkosť okolo 17 percent. Pravdepodobne je vysušená tak veľmi, že sa nedá zistiť, čo to vôbec je, a niekto to vrecúško jednoducho vyhodil,“ povedal Rubio. Vyjadril však nádej, že „malú, zoschnutú“ zeleninu niekto jedného dňa nájde.

Rubio spolu s ruskými kozmonautmi Sergejom Prokopjevom a Dmitrijom Petelinom odletel na ISS vlani 21. septembra.

Ich pôvodne polročná misia sa ale natiahla na viac ako rok, keď ich návratový modul poškodil zrejme mikrometeorit.

Trojica napokon pristála tento rok v septembri v kazašskej stepi po 371 dňoch vo vesmíre, čo je tretí najdlhší pobyt mimo našej planéty v histórii. Ide zároveň o rekordnú dobu pobytu na Medzinárodnej vesmírnej stanici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet