Na hlavný obsah

Nová éra pilotovaných letov dramaticky zmení Mesiac, už teraz je pokrytý predmetmi zo Zeme

Nachádzajú sa tam aj kuriózne predmety.

Nová éra pilotovaných letov dramaticky zmení Mesiac, už teraz je pokrytý predmetmi zo Zeme
Na snímke pohľad na Mesiac. Foto: TASR/AP

Prostredie na Mesiaci sa s blížiacim sa začiatkom novej éry pilotovaných letov dramaticky zmení, ľudská činnosť ho ale viditeľne sformovala už v predchádzajúcich desaťročiach.

Na povrchu Mesiaca je stále zreteľná stopa zanechaná astronautom Neilom Armstrongom, ležia na ňom ale tiež pozostatky najrôznejších satelitov, sond a vozidiel.

Nachádzajú sa tam aj kuriózne predmety ako vlajky, fotografie, náboženské texty alebo napríklad golfové loptičky, napísal časopis Nature Geoscience.

Od roku 1959, keď sa na Mesiac dostal prvý človekom vyrobený predmet zo Zeme – sovietska sonda Luna 2, na ňom pristála alebo stroskotala viac ako stovka kozmických lodí a ďalších prístrojov, pilotovaných aj nepilotovaných.

V skorej budúcnosti ešte pribudne ďalších misií, a to v čele s letmi projektu Artemis, ktorý má vrátiť na jeho povrch astronautov.

„Ak zvážime dopady činnosti vozidiel, sond a pohybu ľudí, potom sa regolit značne naruší. V kontexte nových vesmírnych pretekov bude mesačná krajina o 50 rokov úplne iná. Svoj odtlačok tam zanechá mnoho krajín s mnohými misiami, „citoval denník The Times Justina Holcomba, odborníka na astronautiku z univerzity v Kansase. Regolit je označenie pre vrchnú nespevnenú vrstvu Mesiaca.

Podľa odborníkov možno už teraz hovoriť o tom, že na Mesiaci sa začalo nové geologické obdobie spojené s ľudskou činnosťou, akýsi lunárny antropocén.

Povrch je statický

Vplyv človeka je tam totiž jasne zreteľný, najmä vzhľadom na to, že na Mesiaci neexistuje vietor, nie je na ňom kvapalná voda, dážď ani sopečná aktivita, a tak je jeho povrch veľmi statický.

Práve pre neexistenciu vetra je na Mesiaci aj po viac ako 50 rokoch dodnes uchovaný otlačok obuvi skafandru prvého človeka, ktorý naň v roku 1969 vstúpil. Zostali na ňom aj ďalšie veci, napríklad golfové loptičky, ktoré si priviezol astronaut Alan Shepard počas misie Apollo 14 v roku 1971.

Podľa Holcomba možno tieto artefakty pokladať v podstate za archeologické exponáty a malo by sa dbať o ich zachovanie. Rovnako nutné ale podľa neho je sledovať najrôznejšie odpadové materiály, ktoré Mesiac zamorujú a mať o nich prehľad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet