Na hlavný obsah

Nočnú oblohu rozžiari meteorický roj Geminíd. Úchvatné vesmírne divadlo poteší aj Slovákov

Podmienky na pozorovanie Geminíd sú podľa astronóma Jána Svoreňa priaznivé.

Nočnú oblohu rozžiari meteorický roj Geminíd. Úchvatné vesmírne divadlo poteší aj Slovákov
Na snímke meteorický roj Geminíd. Foto: Profimedia

Meteorický roj Geminíd je činný už od 4. decembra, jeho aktivita má vyvrcholiť počas štvrtkového večera (14. 12.), kedy bude možné vidieť voľným okom z územia celého Slovenska až 70 meteorov za hodinu.

„Podmienky na pozorovanie Geminíd sú v roku 2023 priaznivé – Mesiac je počas maxima jeden deň po nove, takže nebude rušiť pozorovanie svojím svitom,“ potvrdil Ján Svoreň z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe píše, že vo štvrtok by mala byť zrána zvýšená oblačnosť. Podmienky by mohli byť však vhodnejšie v južnej polovici Slovenska, kde by oblačnosť mala počas dňa klesnúť.

Svetelné znečistenie môže zážitok narušiť

Z väčších miest možno uvidieť len náhodne najjasnejšie meteory. „Ak chcete mať skutočne silný zážitok a uvidieť meteor každých niekoľko minút (niekedy aj niekoľko za minútu) musíme ísť na miesto, kde vás bude umelé osvetlenie rušiť minimálne,“ odporučil astronóm.

Ján Svoreň z SAV vysvetlil, že ide o prúd prachových častíc pohybujúcich sa v dráhe asteroidu MP 3200 Phaethon. „Prachové častice unikajú z kamenného povrchu vďaka sublimácii, ktorá je dôsledkom vysokej teploty povrchu (viac ako 1 000 kelvinov),“ doplnil.

Asteroid Phaethon sa dostáva do najbližšieho bodu dráhy k Slnku, približne 21 miliónov kilometrov.

Prachové častice vletujú do atmosféry Zeme rýchlosťou až 35 kilometrov za sekundu. Počas toho narážajú na molekuly vzduchu a vznikne žiariaca stopa, ktorú pozorujeme ako meteor.

„Čiastočky začínajú žiariť vo výške okolo 120 km a zhoria, kým dosiahnu výšku 80 km nad povrchom Zeme,“ uzavrel Svoreň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko