Na hlavný obsah

Štáty EÚ sa zhodli na digitálnych vodičských preukazoch. Vodiči by ich mohli mať len v mobile

Hlavným cieľom je vyššia bezpečnosť cestnej premávky.

Štáty EÚ sa zhodli na digitálnych vodičských preukazoch. Vodiči by ich mohli mať len v mobile
Na snímke policajt zastavuje vozidlo. Foto: TASR

Vodičské preukazy by mali do budúcnosti existovať v digitálnej podobe, vodiči by ich mohli mať len v mobilnom telefóne s tým, že platné budú po celej Európskej únii.

V Bruseli sa na tom v pondelok (4. 12.) zhodli predstavitelia členských štátov európskeho bloku. Ministri tiež schválili návrh smernice, ktorá má uľahčiť a zefektívniť cezhraničné vymáhanie pokút za dopravné priestupky.

Hlavným cieľom nových pravidiel je podľa Európskej komisie vyššia bezpečnosť cestnej premávky a lepšie správanie vodičov na cestách.

Konečné znenie noriem bude teraz španielske a v budúcom roku potom prípadne belgické predsedníctvo dojednávať s Európskym parlamentom, čo nejaký čas potrvá. Nové digitálne vodičské preukazy tak fakticky ešte nejaký čas existovať nebudú.

Európska komisia navrhla zavedenie digitálneho vodičského preukazu, ktorý by bol platný v celej EÚ, tento rok v marci.

Ako uviedla, digitalizácia by mala uľahčiť okrem iného napríklad blokáciu vodičského preukazu pri spáchaní závažného dopravného priestupku, za ktorý hrozí strata vodičského oprávnenia.

Všetko bude online

To v súčasnosti naprieč krajinami EÚ neplatí. Digitálny vodičský preukaz by malo byť jednoduchšie predložiť na dopravnú kontrolu, ale tiež ho obnoviť či vymeniť, pretože všetko bude online.

Európska únia by chcela, aby boli páchatelia dopravných priestupkov dohľadateľní a potrestateľní na celom jej území.

Hoci už dnes platí, že vodiči dostávajú aj pokuty z iných štátov, veľké percento ich zostáva nezaplatené. Nová smernica tiež stanovuje, že veľká časť listu s oznámením pokuty by mala byť v jazyku štátu, do ktorého smeruje. Pre slovenského vodiča teda v slovenskom jazyku.

V súčasnosti sa prakticky darí vymáhať pokuty len za prekročenie rýchlosti a za jazdu pod vplyvom alkoholu.

Norma, ktorú schválili ministri, chce počet dopravných priestupkov výrazne zvýšiť, okrem iného napríklad o nedodržanie bezpečnej vzdialenosti, nebezpečné predbiehanie, nebezpečné parkovanie, jazdu v protismere či preťaženie vozidla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet