Na hlavný obsah

V minulom roku boli na cestách tisíce opitých vodičov. Vznikla petícia, jej autori žiadajú sprísnenie trestov

Autori petície navrhli nové tresty.

V minulom roku boli na cestách tisíce opitých vodičov. Vznikla petícia, jej autori žiadajú sprísnenie trestov
Ilustračná snímka - kontrolovanie alkoholu za volantom. Foto: RTVS

Vyššie pokuty, odobratie vodičského preukazu na niekoľko rokov, či trest v podobe verejnoprospešných prác. To všetko navrhujú predstavitelia Asociácie Žltý anjel a Únie dopravcov Slovenska pre vodičov, ktorí šoférujú pod vplyvom alkoholu. Tresty by podľa nich mali byť prísnejšie, spustili preto petíciu.

„Vodič bol pod vplyvom alkoholu, dychová skúška preukázala pozitívny výsledok“, takto sa často končia správy o dopravných nehodách od polície. Zadržaných šoférov, ktorí nemajú problém sadnúť si za volant opití, je stále viac, pribúdajú tak aj tragické nehody.

Viac o trestoch pre opitých vodičov zisťovala v relácii Správy RTVS redaktorka Karolína Janičíková:

„V minulom roku šoférovalo pod vplyvom alkoholu viac ako 10 000 vodičov, takmer polovica z nich mala viac ako jedno promile. Vodiči pod vplyvom alkoholu zapríčinili vlani 12 percent dopravných nehôd,“ uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

Asociácia Žltý anjel s podporou Únie dopravcov Slovenska spustili petíciu za zmenu zákonov pre šoférovanie pod vplyvom alkoholu. Volajú po tvrdších trestoch.

„Sudcovia im dávajú alternatívne tresty. To znamená, že im na rok zoberú vodičské preukazy, dajú im trojročnú podmienku, čo nie je výchovný prostriedok lebo vieme, že niektorí si sadnú za volant aj tak,“ priblížil prezident asociácie Žltý anjel a autor petície Marián Ürge.

„Treba dať hlavy všetci dohromady a brať ten vzor európsky, trebárs Nemecko, Rakúsko, Francúzsko, Holandsko a treba skopírovať tieto vzorce,“ povedal predseda Únie autodopravcov Slovenska Stanislav Skala.

Minister financií iniciatívu víta

Autor petície má aj konkrétne nápady, ako zákon sprísniť. „Navrhujem, aby prestala byť tá sankcia trikrát a dosť, ale pri alkohole nad jedno promile, aby zobrali vodičský preukaz minimálne na desať rokov a vysoká pokuta aspoň päť až desať tisíc eur,“ navrhol Marián Ürge.

Keď dopravcovia zozbierajú dostatok podpisov, ich kroky budú smerovať na ministerstvo vnútra, kde chcú rokovať so šéfom rezortu Matúšom Šutajom Eštokom. Ten takúto iniciatívu víta.

„Ja som za absolútne nulovú toleranciu alkoholu za volantom, vítam túto iniciatívu. Môžeme sa o tom určite baviť aj v kontexte tragickej udalosti, ktorá sa stala minulý rok na Zochovej,“ súhlasil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Zástupcovia dopravcov tvrdia, že ak sa s rezortom vnútra dohodnú, budú o podporu žiadať aj poslancov parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko