Na hlavný obsah

Z autoškoly sa stáva luxus, ktorý môže zhltnúť aj celú výplatu. Porovnali sme ceny kurzov v jednotlivých regiónoch

Cena vodičských preukazov oproti minulosti značne stúpla.

Z autoškoly sa stáva luxus, ktorý môže zhltnúť aj celú výplatu. Porovnali sme ceny kurzov v jednotlivých regiónoch
Ilustračná snímka – auto s nápisom autoškola. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kedysi rutinná záležitosť pre študentov, teraz sa z nej pomaly stáva luxus pre bohatých. Zatiaľ čo v roku 2020 stál výcvikový kurz v autoškole v priemere 650 eur, v súčasnosti je to aj o 300 eur viac. 

Cena vodičských preukazov oproti minulosti značne stúpla. Časy, keď kurzy stáli 500 eur sú nenávratne preč. V súčasnosti sa ceny pohybujú skôr v takmer štvorciferných číslach. Na zvyšovanie cien má vplyv viacero faktorov.

„Na tvorbu cien jednotlivých kurzov majú vplyv aj náklady, ktoré za posledné obdobie enormne stúpli. Ide najmä o energie, prenájom priestorov, pohonné látky, ale aj obstarávacie ceny vozidiel a v prípade inštruktorov-zamestnancov aj veľakrát pertraktované neprimerané odvodové zaťaženie,“ vysvetlil predseda dozornej rady Asociácie autoškôl Slovenskej republiky Peter Polák.

Na Slovensku máme celkovo okolo 600 autoškôl. „Na cenu majú vplyv rôzne faktory, predovšetkým konkurenčné prostredie v danom regióne a v neposlednom rade aj kúpna sila obyvateľstva v identickom regióne,“ dodal Polák.

Vodičský preukaz na splátky

Pozreli sme sa teda na to, ako sa pohybujú ceny v jednotlivých regiónoch. Napríklad v Bratislave je bežné za kurz zaplatiť aj tisíc a viac eur, výnimkou nie sú ani drahšie ponuky. Naopak, v Banskobystrickom kraji sa bez problémov dá autoškolu absolvovať aj za niečo viac ako 700 eur. A to je už pre mnohých záujemcov výrazný rozdiel.

Bratislavský kraj je teda najdrahší zo všetkých častí Slovenska, špeciálne hlavné mesto. V zvyšných krajoch nie je problém nájsť autoškolu, v ktorej za kurz zaplatíte v priemere v cenovom rozpätí približne 850 až 910 eur. Výraznejšie z tohto cenového rozpätia vytŕča jedine spomínaný Banskobystrický kraj.

V Bratislavskom kraji priemerná mesačná mzda v 2. štvrťroku 2023 dosiahla 1 737 eur. Na autoškolu teda záujemcovia v tomto kraji minú viac ako polovicu priemerného hrubého mesačného platu.

Ešte nedostupnejšie je získanie vodičského preukazu napríklad v Prešovskom kraji. Tam dosahuje priemerná hrubá mzda len 1 080 eur. Cena vodičských preukazov sa tu v priemere pohybuje od 850 do 950 eur.

Na zvyšujúce sa ceny kurzov reagujú aj autoškoly. Niektoré ponúkajú záujemcom možnosť uhradiť cenu kurzu na splátky.

Rozhodovať by mala kvalita, nie cena

Polák záujemcom pri výbere autoškoly odporúča orientovať sa najmä na základe preferencií. „Primárnym výberovým kritériom by mala byť v prvom rade kvalita poskytovaných služieb, respektíve výuky. Najnižšia cena by nemala byť rozhodujúcim faktorom pri výbere autoškoly,“ uviedol.

Okrem zvyšujúcej sa ceny budúcich vodičov strašia aj nové elektronické testy. Papierové testy sú od prvého apríla tohto roku minulosťou. Nové testy čelia kritike, niektoré otázky sú príliš odborné, tvrdia inštruktori. Niektoré z nich by vraj vedeli zodpovedať jedine mechanici. Absolvovanie elektronického testu si môžete vyskúšať na stránke ministerstva vnútra.

Obavy inštruktorov sa potvrdili aj v praxi. Na nových testoch uspelo výrazne menej budúcich vodičov, ako pri staršom písomnom testovaní. Neúspešných bolo priemerne 21 percent z nich. Pre porovnanie staré, teda papierové testy, neurobilo len 12 percent. Neúspešnosť teda stúpla takmer dvojnásobne.

„Čo sa týka nového spôsobu realizácie skúšok, môžeme všeobecne konštatovať, že autoškoly s kvalitnou prípravou žiakov na skúšky nezaznamenali pokles úspešnosti. Deklarovaná prepadovosť na úrovni 21 percent je z nášho pohľadu akceptovateľná a určite lepšia, než boli pôvodné očakávania,“ skonštatoval Polák.

Predseda dozornej rady Asociácie autoškôl Slovenskej republiky zároveň priznáva, že v aktuálnych testových otázkach sa vyskytuje „balast“, a to najmä v novších tematických celkoch.

„Na ich odstránení, respektíve zámene, sa postupne pracuje. Nové otázky zrejme ešte budú v dohľadnom čase pribúdať,“ dodal Polák.

Podvodníci ponúkajú vybavenie vodičáku cez internet

Zvyšujúce sa ceny vodičákov a ťažšie teoretické skúšky sa snažia využiť aj podvodníci. Na internete sa objavili ponuky na vybavenie vodičského preukazu cez internet. Polícia upozorňuje, že ide o podvod, varuje ľudí pred rizikom zneužitia údajov, prísť môžu aj o peniaze.

Inzeráty sľubujú získanie preukazu bez skúšok, rýchlo a údajne legálnou cestou. „Táto ponuka vám však čarovne na počkanie vodičák nevybaví a maximálne vás ako švihnutím prútika pripraví o peniaze a zneužije vaše citlivé údaje ako bonus. Vodičský preukaz ani žiaden iný oficiálny doklad vám totiž len tak na počkanie cez internet nikto nedá,“ píše polícia.

Podvodníci väčšinou komunikujú cez aplikáciu WhatsApp. Od záujemcov si pýtajú fotografie alebo skeny dokladu totožnosti a ďalšie osobné údaje ako adresu, podpis či kontaktné informácie a potom aj platbu za samotný vodičák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko