Na hlavný obsah

T. Gašpar nevylúčil, že sa stane šéfom SIS: Keď splním podmienky, prečo by som ním nemohol byť?

V relácii O 5 minút 12 potvrdil, že sa o novom obvinení dozvedel z médií.

T. Gašpar nevylúčil, že sa stane šéfom SIS: Keď splním podmienky, prečo by som ním nemohol byť?
Na snímke zľava Mária Kolíková (SaS) a Tibor Gašpar (Smer-SD). Foto: koláž RTVS

Najnovším argumentom Smeru-SD pre zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) je obvinenie poslanca Národnej rady (NR) SR Tibora Gašpara (Smer-SD) z porušovania dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy spolupáchateľstvom.

Je obvinený spolu s nitrianskym oligarchom Norbertom Bödörom. V prípade obvinili ďalších štyroch ľudí.

Gašpar v relácii O 5 minút 12 potvrdil, že sa o tomto obvinení dozvedel z médií. „Je to presne ten znak týchto procesov, že skôr než sa dotknuté osoby dozvedia o tom, že sú obvinené, tak sa to medializuje,“ doplnil. Domnieva sa, že novinári majú viac údajov.

„Novinári v otázkach spomínali právnu kvalifikáciu a spojitosť s ďalšími osobami. Myslím si, že médiá majú celé uznesenie,“ povedal.

Špeciálna prokuratúra vyhlásila, že vyšetrovatelia majú procesnú samostatnosť a konajú na základe dôkazov. Tvrdí tiež, že v tomto prípade poskytli informácie o vznesení obvinenia iba na základe otázok a bez špecifikácie skutkov.

Gašpar nevylúčil, že bude šéfom SIS

Podľa poslankyne NR SR Márie Kolíkovej (SaS) by mala verejnosť vedieť o vznesení obvinenia. „Obzvlášť, keď ide o osobu, ktorá má ambíciu stať sa šéfom Slovenskej informačnej služby (SIS),“ podotkla. Myslí si však, že by to malo mať postupnosť.

Gašpar v reakcii nevylúčil, že sa stane šéfom SIS. „Keď sa splnia zákonné podmienky, prečo by som ním nemohol byť,“ povedal.

Dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda v utorok (5. 12.) v stanovisku pre vládu SR uviedol, že existencia ÚŠP je potenciálnym kriminogénnym faktorom. Jej prokurátori podľa neho majú nízku kvalitu rozhodovacej činnosti.

Povedal tiež, že v rámci ÚŠP môže pôsobiť „zločinecká skupina a je potrebné to preveriť“. Burda zároveň dodal, že rozhodnutia generálneho prokurátora a jeho tímu sú dostatočnou zárukou zákonnosti. Vláde taktiež odporučil zrušenie ÚŠP čo najskôr.

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky (ÚŠP) sa ohradili proti týmto vyjadreniam.

Podľa Kolíkovej je hanbou akademickej obce

Exministerka spravodlivosti Kolíková reagovala, že Burda je „hanbou akademickej obce“. Kolíkova doplnila, že Burda presadzoval na čelo ÚŠP Daniela Lipšica a teraz hovorí o konci úradu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko