Na hlavný obsah

Premiér Fico kritizuje, že médiá vedeli o ďalšom Gašparovom obvinení ako prvé. Trvá na zrušení ÚŠP

Úrad sa proti jeho tvrdeniam ohradil.

Premiér Fico kritizuje, že médiá vedeli o ďalšom Gašparovom obvinení ako prvé. Trvá na zrušení ÚŠP
Premiér Robert Fico (Smer-SD) a Tibor Gašpar (vpravo). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Premiér a líder Smeru-SD Robert Fico trvá na zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) aj dôvodnosti skráteného legislatívneho konania. Vyhlásil to v nedeľu (10. 12.), kde kritizoval, že informácie o vznesení obvinenia poslancovi Národnej rady (NR) SR Tiborovi Gašparovi (Smer-SD) mali prvé médiá.

Úrad sa proti jeho tvrdeniam ohradil. Trvá na zákonnosti konaní. Odmieta tiež, že mali uznesenie o vznesení obvinenia k dispozícii neoprávnené osoby.

„Nemôže mať takáto inštitúcia porušujúca ľudské práva miesto v slovenskom trestnoprávnom systéme,“ vyhlásil Fico. Podľa neho potrebujeme funknčné orgány činné v trestnom konaní.

V Národnej kriminálnej agentúre a na ÚŠP podľa neho existovala a ešte stále pôsobí skupina „angažovaných“ vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorých úlohou bola likvidácia bývalej politickej opozície.

Zopakoval, že zákony umožňujú navrhnúť skrátené legislatívne konanie, aj ak sú ohrozené základné slobody a ľudské práva. Odmieta účelovosť zmeny Trestného zákona v prospech niektorých osôb.

Čo sa týka obvinenia Gašpara, Fico poznamenal, že o skutkoch, ktoré sa mu kladú za vinu, mal vypovedať jeden spolupracujúci obvinený už dávnejšie. Pripomenul, že medzitým bol Gašpar aj vo väzbe a pýta sa, prečo sa nekonalo skôr.

Gašpar rovnako tvrdí, že obvinenie sa zakladá na výpovedi jedného kajúcnika. Tvrdí, že uznesenie mu ešte nedoručili. Pýta sa, či je toto elitná práca elitných vyšetrovateľov a prokurátorov na ÚŠP.

Hovorí aj o znemožňovaní využívania opravných prostriedkov. Jeho advokát Marek Para doplnil, že aktuálne sa prešetruje aj podozrenie voči prokurátorom za to, že neoprávnene poskytli výhody jednému zo spolupracujúcich obvinených.

ÚŠP len poskytol informáciu

ÚŠP vysvetlil, že na základe otázok médií len poskytol informáciu o vznesení obvinenia bez akejkoľvek špecifikácie skutku a mien, len s iniciálkami. Zdôraznil tiež, že skutkový stav v danej veci sa nezakladá len na svedeckých výpovediach, ale aj na ďalších objektívnych dôkazoch.

Poznamenal tiež, že po doručení uznesenia o vznesení obvinenia ho môžu obvinené osoby zverejniť, aby si mohla verejnosť urobiť vlastný názor.

„Nikdy nebolo v rámci procesných rozhodnutí Policajného zboru pod dozorom ÚŠP, ako aj v rámci rozhodnutí ÚŠP relevantné, o akú osobu ideá, prípadne akú verejnú funkciu zastáva. Pred zákonom sú si všetci rovní, a to aj v prípade, že by malo ísť o poslanca NR SR,“ podotkol úrad.

Pripomenul, že v tomto prípade obvinili aj Norberta Bödöra a Ľudovíta Makóa, a to aj za korupčné trestné činy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko