Na hlavný obsah

Dekan Právnickej fakulty UK vyhlásil, že v rámci ÚŠP môže pôsobiť zločinecká skupina. Prokurátori sa ohradili

Uviedli, že v právnom štáte je nevyhnutné právoplatné súdne rozhodnutia rešpektovať.

Dekan Právnickej fakulty UK vyhlásil, že v rámci ÚŠP môže pôsobiť zločinecká skupina. Prokurátori sa ohradili
Ilustračné foto. Foto: TASR

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky (ÚŠP) sa ohradili voči vyjadreniam dekana Právnickej fakulty UK Eduarda Burdu.

Ten v utorok (5. 12.) v stanovisku pre vládu SR uviedol, že existencia ÚŠP je potenciálnym kriminogénnym faktorom. Jej prokurátori podľa neho majú nízku kvalitu rozhodovacej činnosti.

Povedal tiež, že v rámci ÚŠP môže pôsobiť „zločinecká skupina a je potrebné to preveriť“. Burda zároveň dodal, že rozhodnutia generálneho prokurátora a jeho tímu sú dostatočnou zárukou zákonnosti.

„Nebránime sa vecnej kritike, dokonca ani od osôb, ktoré nikdy žiadnu trestnú vec nepojednávali, a nikdy nevideli vyšetrovací spis,“ reagovali prokurátori v spoločnom vyhlásení na sociálnej sieti.

Uviedli, že v právnom štáte je nevyhnutné právoplatné súdne rozhodnutia rešpektovať, a nenahrádzať ich vlastnými fabuláciami, ktoré nemajú oporu ani v skutkovom stave, ale ani v platnej právnej úprave.

Burdove tvrdenia vyvracajú tým, že doteraz žiaden súd nekonštatoval manipuláciu trestných stíhaní v dozore prokurátorov ÚŠP. Ďalej píšu, že úspešnosť obžalôb podaných prokurátormi ÚŠP v rokoch 2021-2023 bola a je na úrovni 93-94 percent.

Najvyšší súd SR podľa prokurátorov skonštatoval v stovkách väzobných rozhodnutí z posledných troch rokov okrem jednej, že trestné stíhanie bolo a je vedené dôvodne. „Vrátane káuz Súmrak, Očistec, Dobytkár či Mýtnik,“ doplnili.

Naopak, Najvyšší súd SR podľa nich opakovane konštatoval, že Generálna prokuratúra SR nesprávne aplikovala zákonné ustanovenia a platnú judikatúru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko