Na hlavný obsah

V domoch likvidovali ploštice, ktoré tam v skutočnosti neboli. Muži vo Francúzsku zarobili na podvodoch tisíce eur

Vo Francúzsku sa zvýšil výskyt ploštíc.

V domoch likvidovali ploštice, ktoré tam v skutočnosti neboli. Muži vo Francúzsku zarobili na podvodoch tisíce eur
Ilustračná snímka - ploštica. Foto: TASR/AP

Vo Francúzsku zatkli dvoch mužov, ktorí zo seniorov vylákali tisíce eur za hubenie ploštíc, zákrok pritom nebol potrebný. Polícia v Štrasburgu uviedla, že muži chodili do domov svojich obetí. Tam vykonávali falošné kontroly a potom si účtovali prehnané sumy za likvidáciu parazitov, ktoré tam v skutočnosti neboli.

Celkovo bolo podvedených 48 osôb, z ktorých mnohé boli ženy staršie ako 90 rokov, napísal server BBC News.

V posledných mesiacoch sa v celom Francúzsku zvýšil počet prípadov poštípania plošticami. Tento problém vyvolal znepokojenie v celej krajine a vysoko postavení vládni úradníci pracujú na opatreniach na jeho riešenie. Entomológovia a zdravotnícki odborníci varovali, že epidémia viedla tiež k nárastu falošných pozorovaní a neopodstatnenej hystérii.

Obavy z rozšírenia ploštíc

Podvodníci telefonovali svojim obetiam a oznamovali im, že v ich okolí došlo k zamoreniu plošticami. Potom navštívili dom dotknutej osoby a vydávali sa za zdravotníkov. Pomocou aerosólových sprejov predstierali, že priestor dezinfikujú.

Pred odchodom ponúkali masť, ktorá údajne chrobáky od ľudskej kože odradí. V skutočnosti išlo o obyčajný krém s vôňou eukalyptu, uviedli francúzske úrady.

Podvodníci si za svoju prácu účtovali od 300 do 2 100 eur. Polícia uviedla, že dostala celkovo deväť oficiálnych sťažností pre podozrenie z podvodu. Podozrivých sledovali a zatkli, keď opúšťali dom jednej zo svojich obetí v Štrasburgu.

Stanica BBC uviedla, že rastúci počet ploštíc v Paríži vyvolal obavy, že by sa problém mohol rozšíriť cez Lamanšský prieliv do Londýna. Londýnsky starosta Sadiq Khan v októbri uviedol, že hrozba pre systém verejnej dopravy v hlavnom meste je „skutočným zdrojom obáv“.

Uviedol, že bol v kontakte s kolegami v Paríži aj s predstaviteľmi prevádzkovateľa hromadnej dopravy v Londýne Transport for London (TfL), aby „zabezpečil, že tento problém mať nebudeme“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet