Na hlavný obsah

Za vývoz odpadu zaplatia Prievidžania jeden z najvyšších poplatkov na Slovensku, niektorí dostanú zľavu

Postupne ceny dvíhajú aj ďalšie samosprávy.

Za vývoz odpadu zaplatia Prievidžania jeden z najvyšších poplatkov na Slovensku, niektorí dostanú zľavu
Ilustračná snímka smetiarov. Foto: RTVS

Prievidžania budú od nového roku platiť jeden z najvyšších poplatkov za komunálny odpad. Ľudia priamo na mestskom zastupiteľstve hovorili o likvidačnej sume. Postupne ceny dvíhajú aj ďalšie samosprávy.

Podľa odborníčky na odpady zastabilizovať ceny môže len zavedenie zberu množstvového odpadu.

Manželia Bobokovci žijú v trojizbovom byte v Prievidzi. Sú na dôchodku a pre zlý zdravotný stav si nedokážu ani navariť. Obedy im už 13 rokov vozia v obedároch. Z pôvodných 48 eur obyvateľ zaplatí 73 eur. Dôchodcovia budú mať zľavu 14 eur.

„Mesto v súčasnosti obstaráva nového dodávateľa odpadu. Pri stanovení ceny poplatku sme museli vychádzať z predpokladanej ceny zákazky, a teda koľko očakávame, že táto služba bude mesto stáť,“ priblížila primátorka Prievidze Katarína Macháčková.

Obyvatelia tak budú platiť jeden z najvyšších poplatkov za vývoz komunálneho odpadu na Slovensku. Niektorí poslanci sa zdržali hlasovania. Kritizujú, že verejné obstarávanie sa naťahuje a preto nikto netuší výslednú cenu.

„Malo to byť vyhodnotené v stredu, ale bude to až koncom decembra. Stále to nie je dôvod na to, že tu má byť poplatok 73 eur. Žiadna iná samospráva na Slovensku nejde na toto zákonné maximum,“ uviedol poslanec mestského zastupiteľstva v Prievidzi Branislav Gigac.

Poplatkom za komunálny odpad v Prievidzi sa reportáži v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Miriam Dobrotová:

Samosprávy sa nedajú porovnávať

Podľa odborníčky na odpady sa jednotlivé samosprávy nedajú porovnávať. Poplatok odráža množstvo vyhadzovaného odpadu a tiež vzdialenosť od skládky alebo spracovateľa odpadu.

„Pokiaľ nie je zavedený spravodlivý systém vyberania poplatku, teda zavedenie množstvového zberu v samospráve, že každý si zaplatí iba za ten odpad, ktorý skutočne vyprodukuje, nikdy nedosiahneme zníženie produkcie zmesového odpadu,“ vysvetlila odborníčka na odpadové hospodárstvo Jana Nékyová.

Aj po zvýšení poplatku mesto predpokladá, že z rozpočtu budú musieť dofinancovať vývoz vo výške viac ako milión eur. To je však v rozpore s legislatívou.

„Mesto tie poplatky, ktoré vyberie za komunálny odpad, môže použiť len na náklady a výdavky spojené s touto službou. Mesto nezarába na komunálnom odpade. Len platí za službu,“ dodala primátorka Prievidze.

Dôchodcovia nad 65 rokov zaplatia za odpad o 14 eur menej. Zľavu samospráva poskytne aj sociálne slabším rodinám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika