Na hlavný obsah

Zmena financovania predstavuje riziko pre všetky televízne programové služby, reagoval generálny riaditeľ RTVS

Na budúci rok by mala dostať menej o 55 miliónov eur.

Zmena financovania predstavuje riziko pre všetky televízne programové služby, reagoval generálny riaditeľ RTVS
Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. Foto: RTVS

Ozdravenie verejných financií by sa malo dotknúť aj financovania RTVS. Na budúci rok by mal telerozhlas dostať menej o približne 55 miliónov eur.

Po zrušení koncesionárskych poplatkov sa rozpočet média naviazal na percentuálny podiel z hrubého domáceho produktu (HDP). O jeho znížení už rozhodla vláda. Podľa generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja tým naznačila, ako vníma verejnoprávny priestor.

RTVS mala v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom 0,17 percenta z HDP, čo je približne 180 miliónov eur. Vláda prvý decembrový týždeň ohlásila škrty a aj zmeny v rozpočte pre verejnoprávne médium.

„Zníženie financovania z 0,17 percenta HDP, ktoré sa dohodlo ešte predchádzajúcou vládou, na 0,12 percenta HDP,“ priblížil minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

V číslach je to menej o približne 55 miliónov eur oproti tomu, s čím telerozhlas počítal. Podľa šéfa ministerstva financií dostane RTVS približne toľko peňazí, s ktorými hospodárila v tomto roku. Generálny riaditeľ inštitúcie to považuje za nedostatočné.

„Na 0,17 percenta máme už postavený celý rozpočet na budúci rok. Už sú pripravené zmluvné záväzky. Všetko je pripravené tak, aby sme vedeli budúci rok splniť to, čo sme sľubovali. Bude to rozvojový program, chceme dobehnúť technologický dlh, ktorý nie je malý,“ priblížil Machaj.

S generálnym riaditeľom RTVS Ľubošom Machajom sa v Správach RTVS rozprával redaktor Radoslav Šebo:

Riziko pre všetky televízne programové služby

Podľa generálneho riaditeľa RTVS toto konsolidačné opatrenie predstavuje aj reálne riziko pre všetky štyri televízne programové služby – Jednotku, Dvojku, Šport aj spravodajskú :24.

„Ako ministerka kultúry budem intenzívne hľadať ďalšie vhodné formy financovania verejnoprávnych médií. Jednou z možností je znouotvorenie dofinancovania RTVS formou tzv. zmluvy so štátom,“ uviedla ministerka kultúry Martina Šimkovičová (SNS).

„Do budúcna uvažujeme o tom, že by sme povolili RTVS vyššie príjmy z reklamy,“ dodal minister Kamenický.

„Nie je to riešenie. Práve to, že nemáme reklamu, je istým spôsobom programová výhoda oproti konkurencii, ktorá vysiela preto, aby zarábala. My zarábame preto, aby sme vysielali,“ vysvetlil Machaj.

Podľa prepočtov manažmentu RTVS by však ani prípadné zvýšenie podielu reklám vo vysielaní chýbajúce milióny v rozpočte nevykompenzovalo.

„Vaša vláda musí zabezpečiť finančnú stabilitu a nezávislosť spravodajstva pre verejnoprávne médiá,“ povedala ešte vo februári predsedníčka Európskej federácie novinárov Maja Sever.

Vo veci zasadne aj parlamentný výbor

„Vládou schválenú výšku HDP vnímam ako nie optimálnu pre zabezpečenie pohodlného chodu RTVS. Preto som medzi kolegami vo vláde presadila, aby bolo do zákona doplnené slovo najmenej 0,12 percent z HDP, čo rezortu kultúry umožňuje dofinancovanie RTVS v prípade preukázanej potreby v nasledujúcom roku,“ dodala ministerka kultúry.

Financovaním RTVS sa bude na budúci týždeň zaoberať aj parlamentný výbor pre médiá a kultúru. Okrem generálneho riaditeľa rozhlasu a televízie by sa na ňom mal zúčastniť aj minister financií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika