Na hlavný obsah

Británia navýši pomoc Ukrajine. Keby sme mali túto záruku skôr, vojna by sa nezačala, kritizoval Zelenskyj

Pomoc oznámil v Kyjeve britský premiér Sunak.

Británia navýši pomoc Ukrajine. Keby sme mali túto záruku skôr, vojna by sa nezačala, kritizoval Zelenskyj
Britský premiér Rishi Sunak (vľavo) objíma ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Foto: TASR/AP

Britský premiér Rishi Sunak v piatok (12. 1.) v Kyjeve oznámil, že Británia navýši pomoc Ukrajine, ktorá sa už takmer dva roky bráni ruskej invázii. Sunakovo oznámenie podľa agentúry AP predstavuje opätovné uistenie Kyjeva, že podpora Západu pokračuje.

Britský premiér s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským po rokovaní podpísali bilaterálnu dohodu o bezpečnostnej spolupráci. Uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda. Podľa média ide o prvú dohodu o bezpečnostných zárukách. Formálne má dohoda platiť desať rokov s možnosťou predĺžiť jej platnosť.

Britské záväzky majú platiť dokým Ukrajina vstúpi do Severoatlantickej aliancie (NATO), uviedol po podpise Zelenskyj. „Keby sme takéto záruky získali v roku 1991 (kedy sa rozpadol Sovietsky zväz a Ukrajina získala nezávislosť – pozn. ČTK), vojna by nevypukla,“ usúdil Zelenskyj.

Sunak podľa denníka zdôraznil, že ide o prvé z uistení o bezpečnosti, ktoré sa uzatvára s Ukrajinou. Uviedol ďalej, že Británia ako prvá poskytla Ukrajine smrtiace zbrane, tanky a strely dlhého doletu.

Dohoda by sa podľa médií mala týkať aj zdieľania spravodajských informácií, kybernetickej bezpečnosti alebo spolupráce v oblasti obranného priemyslu.

Fotografiu Sunaka vystupujúceho z vlaku v Kyjeve zverejnila stanica Suspilne. „Som na Ukrajine, aby som tlmočil jednoduchú správu. Naša podpora neochabne. Všetkým Ukrajincom, Británia je s vami, ako dlho to bude potrebné,“ napísal Sunak k svojmu príchodu na sociálnej sieti X.

Pomoc Británie dosiahne 12 miliárd libier

Spojené kráľovstvo poskytne Ukrajine v rokoch 2024 až 2025 vojenskú pomoc vo výške 2,5 miliardy libier (asi 2,9 miliardy eur), čo je o 200 miliónov libier viac ako v predchádzajúcich dvoch rokoch, uviedol britský premiér podľa stanice Sky News pred svojím príchodom do Kyjeva.

Celkový objem britskej pomoci tak dosiahne výšku 12 miliárd libier (takmer 14 miliárd eur), dodala agentúra AFP. Británia je najväčším poskytovateľom vojenskej pomoci Ukrajine po USA, poznamenala stanica BBC na svojom webe.

Britský premiér Rishi Sunak (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prichádzajú na spoločnú tlačovú konferenciu v Kyjeve.
Britský premiér Rishi Sunak (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prichádzajú na spoločnú tlačovú konferenciu v Kyjeve.Foto: TASR/AP

Najmenej 200 miliónov libier z ohlásenej britskej pomoci pôjde na rozsiahly program rýchlych nákupov a výroby tisícok vojenských dronov pre Ukrajinu. Má ísť o prieskumné, útočné a námorné drony s ďalekým dosahom. Napísala agentúra Unian s odvolaním sa na dokument zverejnený britskou vládou.

Podľa kancelárie britského premiéra pôjde o najväčšiu dodávku dronov na Ukrajinu zo všetkých krajín. Veľkú časť dronov pritom vyrobí v Británii. Ministerstvo obrany tiež zosilní spoluprácu s medzinárodnými partnermi, aby zvýšilo množstvo dronov dodávaných pre obranu Ukrajiny.

Sunak: Spojené kráľovstvo nezakolísa

Sunak navštívil Ukrajinu prvýkrát v novembri 2022, niekoľko týždňov po tom, ako nastúpil do funkcie, podotkla Sky News. Británia patrí medzi najbližších spojencov Ukrajiny, ktorá sa od 24. februára 2022 bráni ruskej vojenskej agresii.

Britský premiér na svoju súčasnú návštevu Kyjeva zamieril v čase, keď sa Ukrajina snaží presvedčiť spojencov, aby krajine poskytli väčšiu podporu proti inváznym silám. Panujú totiž obavy, že záujem o pomoc chabne a Ukrajina sa čelí zníženej podpore zo Západu.

„Som tu s jednou správou: Spojené kráľovstvo nezakolísa,“ povedal Sunak podľa AP. „Budeme stáť po boku Ukrajiny v jej najtemnejších hodinách aj v lepších časoch, ktoré prídu,“ dodal.

Nový balík vojenskej pomoci podľa Sunakovho úradu zaplatia za strely dlhého doletu, tisícky dronov, protivzdušnú obranu, delostreleckú muníciu a námornú bezpečnosť. Prichádza v čase, keď ďalšia finančná pomoc z USA a Európy je zviazaná politickými ťahanicami, dodala AP.

V Spojených štátoch sa zatiaľ nečrtá dohoda ohľadom schválenia ďalšej zásadnej pomoci Ukrajine. Dlhodobú pomoc Európskej únie Ukrajine blokuje Maďarsko.

Sunak sa na Ukrajinu vydal ako na svoju prvú zahraničnú cestu v tomto roku, aby vyslal „silný signál“ podpory, reprezentujúci „vážnosť tunajšej situácie a naše odhodlanie stáť pri Ukrajine“ uprostred súperiacich požiadaviek na medzinárodnú pozornosť. Ruský prezident Vladimir Putin „musí uznať, že sa nikam nevytratíme“, povedal podľa AP.

Zelenskyj v predchádzajúcich dvoch dňoch navštívil trojicu pobaltských krajín, kde sa mu dostalo prísľubov ďalšej vojenskej pomoci. Estónsko, Lotyšsko aj Litva tiež patria medzi jedných z najvernejších spojencov Ukrajiny v čase ruskej invázie.

Pomoc prisľúbilo Estónsko aj Lotyšsko

Estónsky prezident Alar Karis prisľúbil, že Tallinn poskytne Kyjevu 1,2 miliardy eur do roku 2027. To web The Kyiv Independent označil za významný počin vzhľadom na to, že v tomto štáte žije len 1,3 milióna obyvateľov.

O deň skôr litovský prezident Gitanas Nauséda prisľúbil pomoc Ukrajine v hodnote 200 miliónov eur na ďalšie tri roky, píše server.

Lotyšský prezident Edgars Rinkévičs potom v závere Zelenského cesty oznámil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu, vrátane húfníc, dronov, protitankových zbraní a munície. Finančnú hodnotu balíka médiá nezverejnili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet