Na hlavný obsah

Vojnu na Ukrajine ovplyvňuje aj počasie. Mráz zrejme obmedzuje vojenské operácie

Upozornil na to americký Inštitút pre štúdium vojny.

Vojnu na Ukrajine ovplyvňuje aj počasie. Mráz zrejme obmedzuje vojenské operácie
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Mrazivé teploty na Ukrajine pravdepodobne obmedzujú vojenské operácie pozdĺž frontu. Avšak dá sa čakať, že pôda zamrzne a vytvorí tak priaznivejší terén pre mechanizované manévrové boje.

Vo svojej najnovšej analýze vývoja bojov na to upozornil americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Pozičné boje medzi ruskou inváznou armádou a ukrajinskými obrancami podľa neho pokračujú pozdĺž celej frontovej línie.

Ukrajinský príslušník brigády operujúci pri Bachmute v stredu (10. 1.) opísal, že teplota v noci klesá až na mínus 18 stupňov Celzia, čo „znemožňuje“ personálu zostať na pozorovacích stanovištiach dlhšie ako niekoľko hodín a intenzita útokov ruskej pechoty sa v tomto sektore pravdepodobne znížila tiež práve kvôli mrazom, píše ISW.

Inštitút upozorňuje na vyhlásenie ďalších dvoch ukrajinských vojenských činiteľov, ktorí uviedli, že Rusi používajú v uplynulých dňoch kvôli mrazom menej útočných dronov. Podľa jedného z nich sa to týka územia okolo mesta Kupjansk, ktoré sa invázna armáda snaží dobyť, a podľa hovorkyne operačného veliteľstva Juh Natalje Humeňukovej tiež juhu krajiny.

Dôvodom je podľa nej to, že bezpilotné lietadlá iránskej výroby, ktoré používajú Rusi, môžu zamrznúť.

Na to, že Ukrajina momentálne zažíva chladné počasie, upozorňuje tiež britské ministerstvo obrany, ktoré vo štvrtok (11. 1.) vo svojej pravidelnej analýze vývoja bojov uviedlo, že manévrovacie schopnosti môže znižovať tiež prípadný hlboký sneh. Avšak pohyb v teréne sa „takmer určite“ v priebehu januára a vo februári zlepší, akonáhle zamrzne pôda, dodáva rezort.

ISW odhaduje, že ruské sily sa zrejme pokúsia udržať alebo zintenzívniť lokálne útočné operácie na celej východnej Ukrajine v snahe prevziať a udržať iniciatívu bez ohľadu na zimné počasie a terénne podmienky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet