Na hlavný obsah

Josefa Fritzla, ktorý sexuálne zneužíval svoju dcéru, preložia z väzenia pre duševne chorých

Za mrežami však zostáva.

Josefa Fritzla, ktorý sexuálne zneužíval svoju dcéru, preložia z väzenia pre duševne chorých
Na archívnej snímke obžalovaný Josef Fritzl (uprostred). Foto: ČTK/AP/Robert Jaeger

Rakúsky súd nariadil podmienečne prepustiť z väzenia pre duševne chorých Jozefa Fritzla, ktorý vo svojom dome v rakúskom meste Amstetten dlhé roky väznil a sexuálne zneužíval svoju dcéru.

Informovala o tom vo štvrtok (25. 1.) agentúra APA. Odsúdený má byť preložený do bežného väzenia.

Súd zároveň z preventívnych dôvodov zatiaľ odmietol jeho podmienečné prepustenie na slobodu. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné.

Trojčlenný senát súdu v meste Krems an der Donau rozhodol, že Fritzl má byť preložený, a tiež o tom, že väzeň, ktorému médiá prisúdili priezvisko „monštrum z Amstettenu“, zatiaľ zostane za mrežami a z preventívnych dôvodov nebude predčasne prepustený na slobodu.

Budú sa usilovať o celkové prepustenie

Obhajkyňa odsúdeného Astrid Wagnerová uviedla, že bude naďalej usilovať o celkové podmienečné prepustenie svojho klienta a v budúcnosti plánuje predložiť príslušné žiadosti.

Štvrtkové rozhodnutie súdu označila za „čiastočný úspech“ a jej klient je údajne „veľmi dojatý“. Odsúdený môže v bežnom väzení žiadať o podmienečné prepustenie na slobodu po 15 rokoch.

Na nariadené preloženie do normálneho väzenia sa vzťahuje desaťročná podmienka. Fritzl počas nej bude musieť pravidelne podstupovať psychoterapiu.

Verdikt podľa APA zatiaľ nie je právoplatný preto, že na pojednávaní súdu chýbal prokurátor. Prokuratúra má teraz 14 dní na prípadné odvolanie, ktorým by sa zaoberal vrchný súd vo Viedni.

Svoju dcéru väznil takmer štvrť storočia

Teraz 88-ročný Fritzl, ktorý takmer štvrť storočia, od roku 1984 do roku 2008, väznil a sexuálne zneužíval svoju dcéru, bol v roku 2009 odsúdený na doživotný trest v špeciálnom oddelení väznice pre duševne narušených páchateľov.

Ten si doteraz odpykával v zariadení Stein v rakúskom meste Krems an der Donau, kde musel podstúpiť terapiu.

Podľa súdneho posudku Fritzl, ktorý má nové meno, už nie je aj zo zdravotných dôvodov naďalej nebezpečný. Fritzlova právna zástupkyňa nemeckému denníku Bild nedávno povedala, že cieľom je dostať ho do domova pre seniorov.

Fritzl svoju dcéru Elisabeth uväznil vo zvukotesnej pivnici domu v meste Amstetten, keď mala 18 rokov.

V nasledujúcich rokoch s ňou splodil sedem detí, z ktorých jedno skoro zomrelo. Prípad vyšiel najavo v roku 2008, keď jedno z väznených detí upadlo do bezvedomia a Fritzl súhlasil s jeho hospitalizáciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet