Na hlavný obsah

Josef Fritzl, ktorý 24 rokov väznil svoju dcéru a splodil s ňou sedem detí, by sa mohol dostať na slobodu

V roku 2009 bol uväznený na doživotie v prípade, ktorý šokoval celý svet.

Josef Fritzl, ktorý 24 rokov väznil svoju dcéru a splodil s ňou sedem detí, by sa mohol dostať na slobodu
Na archívnej snímke obžalovaný Josef Fritzl (uprostred). Foto: Profimedia

Josef Fritzl, rakúsky sexuálny delikvent, ktorý 24 rokov väznil svoju dcéru v pivnici a splodil s ňou sedem detí, by mohol byť premiestnený z väzenia s vysokým stupňom stráženia, píše portál BBC.

Fritzl, ktorý má dnes 88 rokov, bol v roku 2009 uväznený na doživotie v prípade, ktorý šokoval celý svet.

Rakúska verejnoprávna televízia ORF uvádza, že podľa novej psychiatrickej správy o Fritzlovi, ktorý trpí demenciou, už nepredstavuje nebezpečenstvo pre verejnosť. Znamená to, že súd teraz môže rozhodnúť o jeho prepustení či premiestnení do normálnej väznice.

Fritzl je umiestnený v ústave so zvýšenou ochranou pre duševne narušených páchateľov vo väznici Stein v rakúskom meste Krems an der Donau.

V Rakúsku môžu osoby odsúdené na doživotie požiadať o podmienečné prepustenie po odpykaní 15 rokov. Podľa tohto zákona má Fritzl nárok na žiadosť už tento rok.

Zrejme ho prepustia

Fritzla, ktorý si medzitým zmenil meno, by mohli premiestniť aj do domova dôchodcov. „Je však celkom zrejmé, že bude oznámené prepustenie,“ povedal pre ORF profesor trestného práva na Univerzite Johannesa Keplera v Linzi Alois Birklbauer.

V roku 2022 súd rozhodol, že Fritzl „už nepredstavuje nebezpečenstvo“ a môžu ho premiestniť do štandardného väzenia. Súd vo Viedni však neskôr toto rozhodnutie zablokoval.

Prípad Fritzla, ktorý sa objavil v meste Amstetten v roku 2008, označili za jeden z najhorších v kriminálnej histórii Rakúska.

Odsúdili ho za vraždu jedného zo svojich detí z nedbanlivosti, ako aj za znásilnenie, incest a zotročenie svojej dcéry. Fritzlova dcéra a jej deti odvtedy prijali nové identity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet