Na hlavný obsah

Mníchovský protest proti extrémizmu museli odvolať. Prišlo priveľa účastníkov, organizátori hovoria o 250-tisícoch ľudí

Polícia hovorí o najmenej 80-tisícoch účastníkov.

Mníchovský protest proti extrémizmu museli odvolať. Prišlo priveľa účastníkov, organizátori hovoria o 250-tisícoch ľudí
Tisíce ľudí sa zhromaždili na demonštrácii proti pravicovému extrémizmu na námestí v Brémach. Foto: TASR/AP

Usporiadateľ demonštrácie proti extrémizmu a pravicovo populistickej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD) v Mníchove odvolal akciu z dôvodu preplnenosti. Policajný hovorca povedal nemeckej agentúre DPA, že na protest dorazilo najmenej 80-tisíc účastníkov. Nebolo už možné zaručiť ich bezpečnosť.

Organizátori hovoria až o 250-tisíc demonštrantoch. Demonštrácie sa konajú v celom Nemecku. Už v piatok (19. 1.) musela byť pre veľké množstvo ľudí odvolať protest proti AfD v Hamburgu.

Podľa polície vyšli tento víkend do ulíc po celom Nemecku státisíce ľudí, aby vyjadrili podporu súdržnosti a tolerancii v spoločnosti.

Demonštranti v Mníchove dorazili s transparentmi odsudzujúcimi pravicovo extrémistické myšlienky. Na plagátoch stáli nápisy ako „Poučme sa z histórie, namiesto toho, aby sa opakovala. Ale aj „Žiadna tolerancia k netolerancii“ či „AfD – nočná mora Nemecka“.

Podľa polície na obdobnú demonštráciu v Kolíne nad Rýnom dorazilo niekoľko desiatok tisíc ľudí, podľa organizátorov to bolo až 70-tisíc. V Brémach proti pravicovému extrémizmu a za demokraciu demonštrovalo v nedeľu podľa policajných dohadov 35-tisíc až 40-tisíc ľudí. Organizátori uvádzali 50-tisíc účastníkov.

V sobotu (20. 1.) boli akcie pokojné a polícia žiadne väčšie problémy nehlásila. Odpor časti verejnosti k AfD vyvolal plán na deportácie miliónov prisťahovalcov, o ktorom podľa investigatívnej skupiny Correctiv zástupcovia AfD a ďalších krajne pravicových združení vlani tajne rokovali.

Aj napriek vlne protestov zostáva AfD v prieskumoch verejnej mienky po konzervatívnej únii CDU / CSU druhou najväčšou politickou silou v krajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet