Na hlavný obsah

Tisíce ľudí v Nemecku protestovali proti krajnej pravici, prišiel aj kancelár Scholz

V Berlíne priniesli niektorí ľudia transparenty s nápismi "Už nikdy fašizmus".

Tisíce ľudí v Nemecku protestovali proti krajnej pravici, prišiel aj kancelár Scholz
V Nemecku ľudia protestovali proti krajnej pravici. Foto: ČTK/imago stock&people/Martin Müller

Tisícky ľudí demonštrovali v nedeľu (14. 1.) v Berlíne, Postupime či Saarbrückene proti extrémizmu a krajnej pravici. V Postupime, kde prišlo podľa tamojšieho starostu viac ako 10-tisíc ľudí, sa manifestácie zúčastnil aj spolkový kancelár Olaf Scholz a ministerka zahraničia Annalena Baerbocková. Informovala o tom agentúra DPA.

„Som tu ako jedna z tisícok obyvateľov Postupimu, ktorí podporujú demokraciu a sú proti starému i novému fašizmu,“ povedala Baerbocková agentúre DPA. Tiež v Berlíne priniesli niektorí ľudia transparenty s nápismi „Už nikdy fašizmus“.

Demonštrácie zvolali v reakcii na článok investigatívnej skupiny Correctiv, ktorá tento týždeň napísala, že vlani v novembri v Postupime na tajnej schôdzke rokovali zástupcovia krajnej pravice o tom, ako z Nemecka vysťahovať milióny ľudí s prisťahovaleckým pôvodom.

Stretnutia sa zúčastnili členovia nemeckého ultrakonzervatívneho spolku WerteUnion, príslušníci krajne pravicového identitárneho hnutia a tiež členovia pravicovo populistickej strany Alternatívy pre Nemecko (AfD).

AfD, ktorá je teraz v Nemecku podľa prieskumov druhou najsilnejšou stranou, sa od novembrovej schôdzky dištancovala. Uviedla, že členovia jej strany, ktorí sa na stretnutí zúčastnili, tam boli z čisto osobných dôvodov, nie ako členovia AfD.

Ak by sa teraz v Nemecku uskutočnili parlamentné voľby, podľa prieskumov by ich vyhrala opozičná konzervatívna únia CDU/CSU. Afd by skončila druhá pred vládnymi sociálnymi demokratmi (SPD), napísala agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet