Na hlavný obsah

Demonštrácie proti krajnej pravici vyhnali do nemeckých ulíc desiatky tisíc ľudí

Odpor vyvolal plán na deportáciu miliónov prisťahovalcov.

Demonštrácie proti krajnej pravici vyhnali do nemeckých ulíc desiatky tisíc ľudí
Protest proti AfD vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

V niekoľkých nemeckých mestách vyšli v sobotu (20. 1.) do ulíc desiatky tisíc ľudí protestujúcich proti pravicovo populistickej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD).

Odpor časti verejnosti k tejto strane vyvolal plán na deportácie miliónov prisťahovalcov, o ktorom podľa investigatívnej skupiny Correctiv zástupcovia AfD a ďalších krajne pravicových združení vlani tajne rokovali.

Aj napriek vlne protestov zostáva AfD v prieskumoch verejnej mienky po konzervatívnej únii CDU/CSU druhou najväčšou politickou silou v krajine.

„Je to niečo neuveriteľné. Centrum Frankfurtu nad Mohanom je úplne plné, „oznámila v sobotu popoludní reportérka spravodajskej televízie Welt. Počet účastníkov odhadla na približne 35-tisíc. O rovnakom počte hovorili aj usporiadatelia. Polícia uviedla, že pred začiatkom akcie bolo v centre okolo sedemtisíc ľudí.

Už dopoludnia sa v neďalekom Limburgu zišlo približne 2 800 ľudí. V Erfurte, ktorý je metropolou Durínska, čo je jedna z východonemeckých bášt AfD, sa k protestu pripojilo okolo šesťtisíc ľudí. „Nesmieme mlčať nad deportačnými plánmi a krajne pravicovou ideológiou,“ vyhlásila k davu v Erfurte jedna z rečníčok.

Odkazovala tak na minuloročnú schôdzku predstaviteľov krajnej pravice v Postupime, len niekoľko kilometrov od Wannsee, kde sa presne pred 82 rokmi, 20. januára 1942, poprední činitelia vtedajšieho nacistického režimu dohodli na postupe likvidácie európskych Židov.

AfD konanie svojich členov v Postupime nijako neodsúdila, v parlamente navyše deportáciu migrantov obhajovala ako nevyhnutnosť pre zachovanie Nemecka.

Protesty po celom Nemecku

V Hannoveri sa podľa usporiadateľov zišlo 35-tisíc ľudí. Demonštrantov prišli podporiť dolnosaský sociálnodemokratický premiér Stephan Weil a bývalý konzervatívny spolkový prezident Christian Wulff.

Ten v prejave pripomenul práve nacistickú konferenciu vo Wannsee. „Už nikdy nesmieme dopustiť, aby sa v Nemecku diskutovalo o triedení ľudí podľa pôvodu, vzhľadu, náboženstva, postihnutia alebo akéhokoľvek iného meradla,“ povedal exprezident.

Ďalšie protesty sa konali aj v ďalších mestách. Podľa nemeckých médií v Karlsruhe demonštrovalo 20-tisíc ľudí, v Halle 16-tisíc, v Kassele 12-tisíc, vo Freiburgu päťtisíc a rovnaký počet demonštrantov sa zišiel tiež v Koblenzi. 

V piatok (19. 1.) museli usporiadatelia podobný protest v Hamburgu z bezpečnostných dôvodov predčasne ukončiť, pretože namiesto pôvodne očakávaných desaťtisíc účastníkov ich nakoniec prišlo vyše 50-tisíc.

Demonštrácie proti AfD trvajú už niekoľko dní. Ich konanie opakovane mnohí politici oceňujú. Vďačnosť demonštrantom vyjadril napríklad sociálnodemokratický kancelár Olaf Scholz, ktorý sa sám takejto akcie v Postupime zúčastnil.

Pochvalne o protestoch hovorí okrem iného spolušéfka vládnych Zelených Ricarda Langová alebo šéf konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz, ktorý ich označil za signál „stop“ pre nenávisť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet