Na hlavný obsah

Rusko so Severnou Kóreou rozvíja vzťahy vo všetkých oblastiach, tvrdí Kremeľ

Diplomatka KĽDR označila vzťah za "súdružské".

Rusko so Severnou Kóreou rozvíja vzťahy vo všetkých oblastiach, tvrdí Kremeľ
Severokórejská ministerka zahraničia Čche Son-hui. Foto: TASR/AP

Rusko so Severnou Kóreou rozvíja všetky oblasti vzťahov, vrátane tých citlivých. Uviedol to v stredu (17. 1.) hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na záver trojdňovej návštevy severokórejskej ministerky zahraničia Čche Son-hui v Moskve. Šéfka diplomacie vzťahy medzi oboma krajinami pochválila už v utorok (16. 1.) a označila ich za súdružské.

Severokórejská diplomatka v utorok v ruskej metropole rokovala najprv so svojím náprotivkom Sergejom Lavrovom, následne ich oboch prijal ruský prezident Vladimir Putin.

„Diskusia sa vo všeobecnosti týkala vzájomných vzťahov, situácie na Kórejskom polostrove. Vymenili si názory ohľadom najvýznamnejších medzinárodných záležitostí, ale hlavný dôraz bol kladený na rozvoj bilaterálnych vzťahov,“ uviedol Peskov.

„KĽDR je naším veľmi dôležitým partnerom a naša pozornosť sa upiera na rozvoj vzájomných vzťahov vo všetkých oblastiach, vrátane tých citlivých,“ povedal Peskov. Čo presne mal slovom „citlivé“ na mysli, nespresnil.

Výsledky rokovaní čoskoro zverejnia

Výsledky rokovaní medzi oboma ministrami zahraničia podľa hovorkyne ruskej diplomacie Marije Zacharovovej úrady zverejnia v „blízkej budúcnosti“.

Rusko so Severnou Kóreou prehlbuje vzťahy odvtedy, čo takmer pred dvoma rokmi vyslalo svoje invázne armády na Ukrajinu.

Rusko-severokórejské zbližovanie kritizujú západné krajiny vrátane Spojených štátov, podľa ktorých Moskva dostala v poslednom čase severokórejské zbrane a muníciu a už ich použila pre útoky na Ukrajinu. Rusko aj KĽDR podobné výhrady opakovane odmietajú, poznamenala agentúra Reuters.

Moskva tvrdí, že bude rozvíjať vzťahy s akoukoľvek krajinou a že jej spolupráca s Pchjongjangom nie je v rozpore s medzinárodnými dohodami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet