Na hlavný obsah

Rusko na Ukrajine už použilo rakety dodané zo Severnej Kórey, tvrdí Biely dom

Sankcie a regulácia exportu spôsobujú čoraz väčšiu izoláciu Ruska na medzinárodnej scéne.

Rusko na Ukrajine už použilo rakety dodané zo Severnej Kórey, tvrdí Biely dom
Ilustračná snímka - tri ruské rakety odpálené proti Ukrajine z ruského regiónu Belgorod sú vidieť za úsvitu v Charkove na Ukrajine. Foto: ČTK/A /Vadim Belikov

Severná Kórea (KĽDR) dodala Rusku balistické strely a odpaľovacie zariadenia použité počas nedávnych útokov na Ukrajinu, vyhlásil vo štvrtok Biely dom. Informovali agentúry Jonhap, AFP a AP.

„Je to významná a znepokojujúca eskalácia,“ povedal hovorca novinárom Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Sankcie a regulácia exportu spôsobujú čoraz väčšiu izoláciu Ruska na medzinárodnej scéne, čo ho núti hľadať vojenský materiál u spriaznených štátov, ako je KĽDR a Irán.

KĽDR údajne nedávno poskytla Rusku niekoľko desiatok balistických striel spolu so zariadeniami na ich odpaľovanie, uviedol na tlačovej konferencii Kirby.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním na anonymné zdroje uviedol, že Pchjongjang začal na východ Ruska vyvážať balistické strely krátkeho doletu.

USA a ich spojenci chcú otázku dodávky severokórejských striel do Ruska predostrieť aj Bezpečnostnej rade OSN, pretože predstavuje porušenie sankcií, ktoré svetová organizácia uvalila na KĽDR.

Podľa AP sa Rusko pokúša o nákup rakiet aj v Iráne, dohodu však obe krajiny zatiaľ neuzavreli. Biely dom sa podľa Kirbyho obáva, že rusko-iránske rokovania aktívne pokračujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet