Na hlavný obsah

Vodca KĽDR Kim Čong-un nariadil armáde urýchliť prípravy na vojnu

Podľa Washingtonu KĽDR dodáva zbrane Rusku.

Vodca KĽDR Kim Čong-un nariadil armáde urýchliť prípravy na vojnu
Severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Severokórejský vodca Kim Čong-un nariadil armáde a zbrojárskemu priemyslu urýchliť prípravy na vojnu v dôsledku podľa neho bezprecedentných konfrontačných krokov zo strany Spojených štátov. Informovali o tom vo štvrtok (28. 12.) severokórejské štátne médiá. Podľa nich Kim hovoril o prioritách na budúci rok na stretnutí vládnucej komunistickej strany. Diktátor tiež vyhlásil, že KĽDR rozšíri strategickú spoluprácu s „protiimperialistickými nezávislými krajinami“.

Podľa agentúry AP Kimove slová naznačili, že Pchjongjang bude aj naďalej pokračovať v testoch nových zbraní v snahe modernizovať svoj arzenál vrátane jadrového.

KĽDR v poslednom čase posilnila väzby okrem iného na Rusko. Podľa Washingtonu mu dodáva zbrane potrebné na pokračovanie invázie na Ukrajine. Zatiaľ čo Moskva pomáha Pchjongjangu s vývojom modernejších vojenských kapacít. Pozorovatelia sa podľa AP domnievajú, že Kim môže chcieť využiť prípadné posilnenie arzenálu ako páku pri vyjednávaní s USA, ktoré by mohlo nastať po amerických prezidentských voľbách organizovaných za necelý rok.

KĽDR tento rok vykonala už päť testov medzikontinentálnych balistických rakiet s doletom vyše 15-tisíc kilometrov. Sú schopné zasiahnuť celé územie USA. Podľa juhokórejskej agentúry Jonhap je to vôbec najviac týchto testov, ktoré režim uskutočnil za jediný rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet