Na hlavný obsah

Vyše 20-stranový materiál plný technických úprav: Koalícia zverejnila pozmeňujúce návrhy k novele Trestného zákona

Zmeny sa týkajú výšky škôd aj niektorých trestných sadzieb.

Vyše 20-stranový materiál plný technických úprav: Koalícia zverejnila pozmeňujúce návrhy k novele Trestného zákona
Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vládna koalícia prvýkrát zverejnila avizované pozmeňujúce návrhy k novele Trestného zákona. Na rokovanie ústavnoprávneho výboru ich predložil poslanec Smeru-SD Tibor Gašpar. Materiál má 22 strán, no viaceré zmeny sú skôr technické či štylistické.

Čo sa týka obsahu pozmeňujúceho návrhu, o zásadných zmenách sa hovoriť nedá. Zmeny sú skôr kozmetické a týkajú sa viacerých oblastí. Jednou z nich je napríklad výška škôd.

Pôvodne bola v návrhu novely Trestného zákona nastavená výška škody na hranicu 35-tisíc eur. Do tejto hranice by nešlo o trestný čin, ale iba priestupok. Vláda v tomto ustúpila a znížila hranicu na 20-tisíc eur.

Okrem výšky škôd sa upravovali aj niektoré trestné sadzby. To sa však netýka trestov pre páchateľov ekonomických trestných činov. Naopak, vláda musela urobiť ústupky v súvislosti s ekonomickou trestnou činnosťou, ktorá by sa týkala európskych zdrojov. Výhrady mala totiž aj Európska únia.

Zrušenie špeciálnej prokuratúry

Novela Trestného zákona navrhuje tiež zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Jediné, čo vláda v tejto veci v pozmeňovacom návrhu upravila, je termín rušenia ÚŠP. A to z 15. januára na 15. marca.

Nie je však vylúčené, že sa tento termín ešte nebude posúvať. Všetko bude závisieť od napredovania legislatívneho procesu. Návrh novely Trestného zákona je v druhom čítaní, parlamentná schôdza, na ktorej o ňom budú poslanci rokovať, začína v stredu (31. 1.).

Zatiaľ nie je jasné, či bude obmedzená rozprava ani koľko bude trvať. Len rokovanie o návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona trvala zhruba tri týždne. Do hry môže vstúpiť aj prípadné veto prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá ho už avizovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko