Na hlavný obsah

Odborníci hovoria o novele Trestného zákona v praxi. Niektorí obvinení naťahujú konanie, aby sa dočkali lepších podmienok

Obvinení a obžalovaní sa rozhodli, že neuzavrú dohodu a vine a treste.

Odborníci hovoria o novele Trestného zákona v praxi. Niektorí obvinení naťahujú konanie, aby sa dočkali lepších podmienok
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Daniel Stehlík

Obvinení a obžalovaní robia podľa odborníkov prieťahy v súdnych konaniach, aby sa dočkali nižších trestov. Súvisí to so schvaľovaním novely trestného zákona. V niektorých prípadoch sľubuje novela nižšie tresty. Ak prejde aj skrátenie premlčacích lehôt, mnohé trestné stíhania by museli zastaviť.

Predseda rady prokurátorov hovorí, že viacerí obvinení a obžalovaní sa nakoniec v tomto čase rozhodli, že dohodu o vine a treste neuzavrú. S novelou trestného zákona čakajú lepšie podmienky.

„Oni samozrejme nehovoria o tom, že naťahujú konanie v záujme toho, aby im bol umožnený trest po novele,“ uviedol predseda Rady prokurátorov Stanislav Jakubčík.

Ako by nový Trestný zákon vyzeral v praxi zisťovala v relácii Správy RTVS redaktorka Ľubomíra Hulínová:

Novela trestného zákona v praxi

„Ono sa to deje vždy, keď sa avizuje, že sa budú znižovať trestné sadzby. Toto sa dialo, keď bývalý minister Karas predložil do parlamentu zmenu trestného zákona, čo sa týka drogových trestných činov,“ ozrejmila členka Súdnej rady SR Marcela Kosová.

„Úloha advokáta je pomáhať klientovi a ak je to v prospech klienta, tak by bolo neseriózne a nefér od advokáta, aby to jednoducho podcenil,“ povedala advokátka a bývalá prokurátorka Generálnej prokuratúry SR Eva Mišíková.

Sudcovia pripomínajú, že obvinený má právo odmietnuť dohodu o vine a treste. Ak sú splnené zákonné podmienky a súdu preukáže napríklad ochorenie, konanie sa odročí.

„Pošlú PNku, ale konštatovať, že je to preto, lebo čakajú na lepšie sadzby, by bolo z našej strany špekulatívne,“ upovedomil predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala.

Nižšie tresty aj pre právoplatne odsúdených

Predseda rady prokurátorov pripomína, že po schválení novely bude možné prehodnotiť aj schválené dohody o vine a treste. Môže sa tak stať na podnet ministra spravodlivosti.

„Je predpoklad, že viacerí už odsúdení páchatelia budú podávať podnety na uplatnenie dovolania zo strany ministra spravodlivosti,“ uviedol Stanislav Jakubčík.

Advokátka očakáva, že nižšie sadzby pri niektorých trestných činoch budú chcieť využiť aj právoplatne odsúdení ľudia.

„Otázka je, do akej miery by by prichádzali do úvahy okolnosti, za ktoré je možné podať obnovu konania. To je veľmi široká škála možností, ktorú sa určite advokáti budú snažiť využiť,“ doplnila Eva Mišíková.

Novela trestného zákona by priniesla aj skrátenie premlčacích lehôt, čo môže niektoré trestné konania úplne zastaviť. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic na to upozornil aj v súvislosti s veľkými kauzami.

„Významné trestné veci v dozore prokurátorov ÚŠP budú premlčané. Pôjde napríklad o kauzu Gorilla, kde je obvinený Jaroslav Haščák. Pôjde napríklad o kauzu Mýtnik 3, kde je obvinený Miroslav Výboh,“ informoval v roku 2023 špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Sudcovia ale argumentujú, že skrátenie premlčacích lehôt je v niektorých prípadoch opodstatnené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko