Na hlavný obsah

Novelou Trestného zákona chce koalícia dosiahnuť beztrestnosť osôb z okolia Roberta Fica, tvrdí Tomáš Valášek

Peter Pellegrini obhajoval návštevu R. Fica na Užhorode.

Novelou Trestného zákona chce koalícia dosiahnuť beztrestnosť osôb z okolia Roberta Fica, tvrdí Tomáš Valášek
Na snímke zľava Tomáš Valášek (PS) a Peter Pellegrini (Hlas-SD). Foto: RTVS

Podľa poslanca Národnej rady SR (NR SR) Tomáša Valáška (PS) ide koalícii pri novele Trestného zákona o beztrestnosť ľudí okolo Roberta Fica. Predseda parlamentu a kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) opozícii vyčítal neúčasť na hlasovaní.

O novele Trestného zákona, návšteve Ukrajiny predsedu vlády SR Roberta Fica aj o prezidentských voľbách diskutovali Tomáš Valášek a Peter Pellegrini v relácii RTVS Sobotné Dialógy s redaktorkou Annou Vargovou.

Pellegrini priznal, že v minulosti povedal, že debatu o novele Tresného zákona skracovať nebudú. „No pripomínam, že o návrhu na skrátené legislatívne konanie sme diskutovali skoro 13 dní, vystúpilo 100 poslancov a v rámci faktických poznámok poslanci vystúpili 2 067-krát,“ povedal. Označil to za najdlhšiu diskusiu, akú si pamätá.

„Očakával by som väčší rešpekt pre parlamentné konanie a pre legislatívny proces od predsedu NR SR,“ reagoval poslanec NR SR Valášek. Dodal, že opozícia hovorí tak dlho, pretože vláda hrubo obišla riadne legislatívne procesy.

Tomáš Valášek pripomína, že skrátené legislatívne konanie sa môže používať len vo výnimočných prípadoch a vláda ho doposiaľ neodôvodnila.

Pozrite si záznam z relácie RTVS Sobotné dialógy, v ktorej diskutoval Tomáš Valášek (PS) a Peter Pellegrini (Hlas-SD):

Beztrestnosť pre ľudí okolo Roberta Fica

Peter Pellegrini vyčíta opozícii neúčasť na hlasovaní v parlamente, ktorého sa zúčastnilo 38 opozičných poslancov. „Na opozičné legislatívne návrhy sa nevzťahujú tie isté pravidlá ako na vládne,“ oponoval Valášek.

Pripomenul, že drvivá väčšina vstupov do rozpravy bola zo strany opozície a počas tohto obdoba členovia koalície do práce neprišli.

Podľa predsedu parlamentu novelu Trestného zákona čakajú ešte úpravy, pravdepodobne týkajúce sa aj úrovne škôd. „My si myslíme, že tento zákon tak, ako bol predložený, je nenapraviteľný a neupraviteľný. To, čo žiadame po koalícii je, aby ho stiahla,“ reagoval Valášek.

Podľa poslanca Valáška vláda skrátila už beztak skrátené legislatívne konanie. „To prakticky garantuje, že keď to raz príde na ústavný súd, bude to vyhodené. Je otázka, prečo to vláda napriek tomu robí,“ dodal.

„Tu treba vedieť, že stačí, aby ten zákon platil jeden deň, jeden, jediný deň. Tí ľudia, ktorí sú namočení do škandálov z okolia Roberta Fica, budú mať tie svoje trestné skutky predĺžené, alebo znížené,“ tvrdí Valášek.

„Oni vedia dopredu, podľa mňa, vedia, že to neprejde na ústavnom súde, a je im to jedno. Jediné, čo je podstatné, je beztrestnosť pre tých zhruba 12 ľudí okolo Roberta Fica,“ dodal.

Stretnutie na Ukrajine

Pellegrini odôvodnil, prečo sa stretnutie predsedu vlády Roberta Fica s ukrajinským premiérom konalo v Užhorode a nie v Kyjeve.

„Pre Slovensko je lepšie, ak sa stretnú v Užhorode, lebo tam môžu hovoriť o cezhraničných projektoch, čo sa budú týkať aj východného Slovenska. Aké benefity budú mať z toho občania na východe Slovenska, ako to pomôže západnej časti Ukrajiny,“ povedal Pellegrini a dodal, že sa stretli tam, kde sa stretnúť mali.

V reakcii na Ficove výroky o tom, že v hlavnom meste Ukrajiny nie je vojna podotkol, že v Kyjeve nie je frontová línia a zároveň sa tam bude konať hudobný festival.

„Je dôležité, že sa zhodli, podpísali memorandum a že Slovensko je naďalej významným partnerom Ukrajiny. Pomáha všade tam, kde môže. Okrem toho, že nebudeme už viac posielať z vlastných skladov slovenskej armády žiadne zbraňovej systémy,“ dodal s tým, že preňho sú dôležité skutky a nie rétorika.

Podľa Valáška Pellegrini výroky Roberta Fica na adresu diania na Ukrajine bagatelizuje. Napriek tomu je rád a bude dúfať, že sa podaria záležitosti, ktoré sa v memorande uzavreli.

Prezidentské voľby

Pellegrini dnes už pravidelné protesty opozície označil za politické a platené. „To, čo predvádza opozícia, je burcovanie, rozdeľovanie spoločnosti, neustály chaos, neporiadok. Tak isto to bude prinášať aj ich kandidát,“ reagoval Pellegrini na otázku, či ho protesty neoslabujú.

„Ak by uspel Robert Fico a Peter Pellegrini, tak by si dávali navzájom amnestie v parlamente a už by sa nevrátil žiadny zlý zákon cez veto prezidenta,“ povedal Valášek.

To, čo koalícia chce, je pokoj od opozície, chce pokoj od bŕzd a protiváh. Chcú mať pokoj od plných námestí,“ skonštatoval Valášek.

Vyjadril tiež znepokojenie z výroku ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka, že Pellegrini by mohol byť aj po výhre prezidentských volieb predsedom strany Hlas. „Tak nadstraníckosť nevyzerá, dodal.

Téme novely Trestného zákona sa venovala v relácii Správy RTVS redaktorka Katarína Wildová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko