Na hlavný obsah

Štrajk slovenských farmárov: Na cesty vyrazili v takmer dvadsiatke regiónov

Protesty, ktoré sa konajú vo viacerých regiónoch, monitoruje aj štáb RTVS.

Štrajk slovenských farmárov: Na cesty vyrazili v takmer dvadsiatke regiónov
Slovenskí farmári protestovali na cestách. Foto: RTVS

Na Slovensku zorganizovali prvé protesty farmárov. Už od predpoludnia sa do nich vo viacerých regiónoch zapojili členovia piatich menších združení. Protestnými jazdami chceli poukázať na podľa nich kritickú situáciu v slovenskom poľnohospodárstve.

„Prišli sme sem kvôli tomu, že minister pôdohospodárstva a ministerstvo nereagovalo na našu výzvu, ktorú sme im poslali 17.1. tohto roku, kde sme chceli s nimi riešiť za rokovacím stolom problémy,“ priblížil zástupca Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Vladimír Homoľa.

Do ulíc vyrazili poľnohospodári v takmer dvadsiatke regiónov Slovenska. Jednu z najväčších účastí zaznamenali v Dolnom Kubíne. Sedemdesiatka traktorov prešla cez mesto k regionálnemu sídlu Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA).

„Problém s pôdou, s nájomnými zmluvami, tá pôda je rozdrobená, takže snažíme sa to takto nejako riešiť, lebo písanie na ministerstvo už nám nepostačuje,“ uviedol mladý farmár z Oravy Pavol Ginda.

„Už 30 rokov čelíme nevyrovnanému prenájmu pôdy, jednoducho nejakým spôsobom tú pôdu, štátnu pôdu, nedokážeme užívať, čo si myslím, že škodí slovenskému poľnohospodárstvu,“ podotkol podpredseda Združenia mladých farmárov Slovenska Róbert Palinder.

„Základná vec je to, že nemáme vyplatené platby z PPA, preto aj sme pred PPA,“ povedal poľnohospodár z Oravy Milan Jurky.

Tá avizuje, že vyplácanie platieb sa pohne vpred. „Pôdohospodárska platobná agentúra pokračuje vo vydávaní rozhodnutí a vyplácaní platieb na všetky doterajšie schémy pri tých žiadostiach, kde je to možné a nie sú v procese kontroly,“ informovala v stanovisku PPA.

Protestom poľnohospodárov sa venovali v relácii Správy RTVS z regiónov venovali redaktori Lucia Benetínová, Erik Vrábel a Jana Obrancová:

Problém sú aj ukrajinské dovozy

K ďalším dôvodom protestov patrili aj podľa poľnohospodárov pretrvávajúce problémy pre ukrajinské dovozy. Symbolicky preto asi na hodinu blokovali hraničný priechod Vyšné Nemecké.

„Sú neskutočné výkupné ceny tohto obilia, nie je komu predať, sú plné sklady,“ poznamenal organizátor protestu v Michalovciach Ján Cenkner.

„V Európskej únii nám tu končí ukrajinské obilie. To je jedno, či skončí v Nemecku, Francúzsku alebo Španielsku, pretože to sú naše trhy,“ povedal jeden z poľnohospodárov na východnom Slovensku.

V Leviciach sa do protestu zapojilo asi 40 miestnych poľnohospodárov. Po protestnej jazde centrom mesta zamierili do susedných Tlmáč. Tak ako v iných regiónoch, aj v Leviciach boli protesty pokojné.

„Dotácie nedali, minulý rok ešte čo dlžia a za to sme sem prišli,“ uviedol poľnohospodár z Tekovských Lužian Ondrej Slovák. „Ďalšie dôvody sú tá zelená nafta alebo dajme tomu register užívacích práv. Na Slovensku a v postkomunistických krajinách je obrovsky bordel v pôdach,“ dodal ďalší poľnohospodár z Čajkova František Uhnák.

„Nevieme, čo dosiahneme, ale aspoň ozvať sa musíme, lebo keď sa neozveme a budeme ticho, tak sa na nás, ako sa hovorí, nikto si ani nespomenie,“ skonštatoval samostatne hospodáriaci roľník z Čajkova Anton Uhnák.

Poľnohospodári avizujú, že ak štát nezačne riešiť ich problémy, do ulíc vyjdú znova a viacerí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko