Na hlavný obsah

Farmári na traktoroch vyjdú v pondelok do ulíc. Chcú upozorniť na kritickú situáciu

Avizujú pokojné protestné jazdy.

Farmári na traktoroch vyjdú v pondelok do ulíc. Chcú upozorniť na kritickú situáciu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V pondelok (19. 2.) budú na Slovensku protesty farmárov. Do ulíc miest so svojimi traktormi vyjdú najmä členovia menších združení. Podľa nich je poľnohospodárstvo na Slovensku v kritickej situácii a štát s tým nič nerobí. Avizujú pokojné protestné jazdy vo viacerých regiónoch.

Nevyplatené priame platby za minulý rok, problémy pri získavaní pôdy od Slovenského pozemkového fondu aj to, že zelenú naftu či odvodové úľavy má len vybraná skupina farmárov. To je len časť dôvodov, prečo poľnohospodári z piatich menších združení vyrazia do ulíc.

„Podobu bude mať protest miernu. To znamená symbolickou jazdou na traktoroch, kde chceme ísť na miesta Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Chceme zdôrazniť – pokojnou cestou, že chceme PPA povzbudiť k lepšiemu fungovaniu,“ uviedol predseda Združenia mladých farmárov Slovenska Marián Glovaťák.

„Je to tak naplánované, že bude viacero menších protestov. Určite budú nejaké jazdy traktormi. Možno bude niekde blokovaná diaľnica, nejaký hraničný prechod,“ priblížil predseda Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Ján Jelen.

Protestom poľnohospodárov sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

Ďalšie protesty

Do protestu sa plánujú zapojiť poľnohospodári z asi 20 regiónov, kde na cestách treba najmä od 10.00 h rátať s možným zdržaním. Najväčšie akcie sa očakávajú v Dolnom Kubíne, Leviciach či vo Zvolene, zablokovanie hranice v čase poludnia zas vo Vyšnom Nemeckom. V rovnakom čase by mala časť traktorov doraziť aj do Bratislavy.

„V poľnohospodárstve je momentálne kritická situácia, lebo stretlo sa nám viac vecí. A pán minister na ňu vôbec nereaguje adekvátne,“ dodal Jelen.

Ďalšiu vlnu protestov zažije Slovensko vo štvrtok (22. 2.). Vtedy vyjdú do ulíc poľnohospodári z najväčšej organizácie – Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). A pripoja sa aj farmári z Agrárnej komory Slovenska, ktorí hospodária na juhu na najprodukčnejších pôdach.

Avizujú, že hoci pôjde o najväčšie protesty v dejinách Slovenska, budú pokojné. „To nebudú francúzske protesty, že tu bude niekde na námestí v Bratislave niekto vysypávať desať vlečiek hnoja a páliť pneumatiky a rozbíjať výklady, ale jednoducho ozvať sa musíme,“ vysvetlil predseda SPPK Emil Macho.

Štvrtkovým protestom vyjadril podporu aj minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD). V rovnaký deň budú protesty aj v ostatných krajinách Vyšehradskej štvorky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika