Na hlavný obsah

Pani Jana kúpila dom na spadnutie. Spolu s tromi deťmi môžu skončiť na ulici. Kňaz, ktorý jej ho predal, sa vyparil

Kňaz zneužil dôveru rodiny, teraz nemajú kde bývať.

Ľudia im dôverujú, veria ich slovám a považujú za čisté duše. No aj medzi duchovnými sa nájdu čierne ovce, ktorých správanie nie je úplne s kostolným poriadkom. Tentokrát bude reč o zneužití dôvery ľudí pre majetok a peniaze.

Pani Jana kúpila dom od kňaza a hlboko to ľutuje. Dom je na spadnutie, vo vzduchu exekúcia a reálna hrozba, že s tromi deťmi skončí na ulici. Kňazovi je to zjavne jedno. Vyparil sa ako gáfor a vypátrať ho dalo zabrať aj nám.

Pani Jana kúpila dom v Gabčíkove od kňaza, ktorý nehnuteľnosť predával cez realitnú kanceláriu.

„Na internete som objavila inzerát dvojgeneračného rodinného domu, čo bolo niečo, čo sme hľadali. Vzhľadom nato, že máme tri malé deti a moja mamina je už staršia osoba a chcela som rodinné miesto, kde sa všetci pomestíme,“ priblížila vlastníčka rodinného domu Jana Backstuberová.

„Boli sme nadšení z tohto domu, lebo sa nám veľmi páčil, ale potom prišlo veľké sklamanie,“ dodala.

„Sama klientka si všimla, že časť prístavby rodinného domu, ktorá bola inzerovaná, nebola skolaudovaná, takže z právneho hľadiska ani neexistovala,“ uviedol advokát pani Jany Milan Ďurica.

„Na radu právnika mi bolo povedané, že nie je možné odkúpiť niečo, čo neexistuje. Pár dní nato mi maklér poslal kolaudačné rozhodnutie, zdalo sa byť korektné,“ opísala situáciu pani Jana.

Chyby sa objavili po nasťahovaní

Riaditeľ realitnej kancelárie Directreal comfort Tomáš Szabó v písomnom stanovisku uznal, že od predávajúceho mohol žiadať ihneď všetky doklady v origináli. „Mal som ich nechať preveriť odborne spôsobilými osobami. Tak by som možno zistil hneď pri zaradení nehnuteľností do ponuky, že treba dať garáž a prístavbu legálne do poriadku,“ dodal.

„Nám bolo povedané, že dom prešiel kompletnou rekonštrukciou, ktorá sa začala v roku 2016 s tým, že prístavba mala byť postavená okolo 2018,“ ozrejmila pani Jana.

Rodina dom nakoniec kúpila. Konečne mali mať pokoj, no opak bol pravdou. „Dva mesiace od nasťahovania sme si všimli prasklinu. Nebola tam pred tým,“ povedala pani Jana. „Tak som zohnala strechára, ten si to pozrel a povedal mi: Pani, zavolajte si tu statika, lebo mne sa tá strecha nepozdáva,“ dodala.

Rodina pani Jany na odporúčanie odborníka vyhľadala statika, závery ju vydesili. „Že je tam desaťnásobne prekročené zaťaženie strechy,“ uviedla. 

„Postupne jej tieto vady potvrdzovali rôzny odborníci a boli až tak závažné, že dom sa stal neobývateľný,“ povedal Milan Ďurica. 

„Musíme mať všade stojky, vzhľadom nato, že celá váha je na tomto jednom hranole. Vidíte, ako nám všade praská drevo,“ opísala pre reportérov pani Jana.

Podľa statika Petra Hörmanna vykazuje predmetný rodinný dom najväčšie defekty v prístavbovej časti – predovšetkým krov je v havarijnom stave. Pani Jana predpokladá, že dom sa do niekoľkých mesiacov zrúti pod vlastnou váhou.

Kňaza nemožno vypátrať

Rodina sa rozhodla, že vady domu spíše do reklamácie a písomne doručí farárovi, od ktorého dom kúpili, no nepodarilo sa.

„Dopracovali sme sa s k sume cca 90-tisíc eur, podľa súdnoznaleckého posudku, keby sme chceli sanovať všetky nedostatky,“ priblížila pani Jana. Pôvodná cena domu bola 242 500 eur. Kňaz ju označil v telefonáte za „obyčajnú špinavú klamárku“.

Priestor na vyjadrenie sme chceli poskytnúť aj predávajúcemu. Kňaz si počas predaja zmenil meno, neskôr aj telefónne číslo a bydlisko. Odvtedy, akoby sa po ňom zľahla zem. Aktuálne uvádza trvalé bydlisko v Blatnej na Ostrove, kde sme ho hľadali.

„Ani som ich nevidel, dva roky tu bývajú, ani neviem, ako sa volajú. Vieme, že žijú, že večer vidíme svietiť,“ prezradili susedia.

Milan Ďurica potvrdil, že pani Backstuberová kúpila mačku vo vreci. „Určite áno, jednak bola mačka vo vreci, dnes znalecké posudky hovoria, že predávajúci o týchto vadách vedel,“ povedal.

„Majiteľ stavebnej firmy, ktorá mi robila nacenenie, povedal, že za tie peniaze skôr navrhuje celé to zbúrať a postaviť na novo,“ uviedla pani Jana. Podľa Ďuricu na papieri prebehla kolaudácia, ktorá sa dnes javí ako veľmi neštandardná.

Cúva aj realitná kancelária

Od poškodeného domu a reklamácie dáva ruky preč aj realitná kancelária, ktorá sprostredkovala predaj nehnuteľnosti. „Vzťah medzi klientkou a maklérom nebol. Maklér bol platený predávajúcim,“ ozrejmil Ďurica.

 “Nakoľko je predávajúci pracovne vyťažený, neviem ovplyvniť okamih stretnutia. Komunikácia a ochota pomôcť jej v riešení situácie je nad rámec našej činnosti, ale sme ochotní poskytnúť súčinnosť. Zodpovednosť za vady nehnuteľnosti a prípadnú škodu však naša realitná kancelária nenesie,“ uviedol Tamás Szabó.

Vybrali sme sa na stavebný úrad v Dunajskej Strede. Chceli sme vedieť, ako je možné, že vydali  kolaudačné rozhodnutie na prístavbu domu v havarijnom stave.

„V procese kolaudácie neboli dodržané ani základné zákonné predpoklady pre vydanie kolaudačného rozhodnutia,“ informoval advokát pani Jany Ivan Priadka.

„Keď som sa telefonicky spojila s projektantom, ten mi povedal, že projekt nebol ešte vyplatený a nebol ani vyzdvihnutý. A to už malo byť pol roka po tvz. kolaudácii,“ priblížila pani Jana.

Podľa Ivana Priadku prebehlo v súvislosti s prístavbou rodinného domu tzv. dodatočné povoľovanie stavby a následne kolaudácia. „K celému tomuto procesu potrebujete samozrejme projekt. V čase, keď bolo vydané kolaudačné rozhodnutie, tak projekt ani nebol v administratívnom spise,“ dodal.

Stavebný úrad verzus primátor mesta

Pracovník stavebného úradu Ladislav Adamiczký uviedol, že dom skolaudovali, pretože boli na miestnom šetrení, „My len pozrieme, či je stavba dispozične v súlade s projektovou dokumentáciou. Dispozične, nie staticky,“ dodal s tým, že nemali celý projekt. Zo stavebného úradu reportérov poslali za pánom starostom.

„Ja neviem, ako by som vám mohol dať nato odpoveď, ja nie som odborník v tomto smere. My máme spoločný stavebný úrad, takže všetky stavebné povolenia, ktoré vydávame, kolaudačné rozhodnutia, to pripravia oni a samozrejme, že ako primátor – štatutár to podpíšem ja,“ vysvetlil primátor Gabčíkova Ivan Fenes.

„Mali sme žiadosť a dali sme ju dopredu, aby to bolo čo najrýchlejšie,“ prezradil vedúci stavebného úradu v Dunajskej Strede Juraj Hervay.

„V tejto súvislosti je veľká pochybnosť, či došlo k miestnemu zisťovaniu, či vôbec tam niekto bol. Samotný spis je veľmi strohý,“ skonštatoval advokát Ivan Priadka. „Nikto nenútil kupca, aby ten dom kúpil,“ povedal primátor.

Pôvodný posudok urobili na diaľku

Súčasťou projektovej dokumentácie dodatočného kolaudačného rozhodnutia bol aj statický posudok, ktorý uvádzal, že dom je v poriadku. 

To bolo rok pred tým, ako si pani Jana dala spracovať vlastný posudok. Ten hovorí, že dom je v havarijnom stave. Obidva posudky spracovali autorizovaní statici. Statik Peter Hörmann vylúčil, že dom bol pred rokom v poriadku a stav sa zhoršil až po čase.

„Neexistuje, ten dom vykazuje tak veľké defekty, že aj pred rokom bol rovnako nefunkčný ako v súčasnosti,“ dodal.   

Hovorili sme aj so statikom, ktorý robil posudok domu pre dodatočné kolaudačné povolenie. Na kameru hovoriť nechcel. Telefonicky povedal, že v dome osobne nebol, posudok robil na diaľku, čo zákon umožňuje.

„Celú strechu bude treba spraviť nanovo, padá aj podlaha,“ opísala pani Jana.

Primátor a kňaz sa poznajú

Primátor Gabčíkova, ktorý podpisoval kolaudačné rozhodnutie o tom, že dom je schopný užívania, je kňazov známy.  Poznajú sa zo vzdelávacieho inštitútu, ktorý farár zakladal a primátor tam študoval. Kňaz mu robil aj konzultanta záverečných prác.

„My sa už dlhé roky poznáme. Nemyslím si, žeby sme pochybili v tejto záležitosti alebo osobne ja. Aj v dome som bol niekedy, tam bolo všetko v poriadku. Myslím si, že katolícky kňaz by nechcel niekoho okabátiť alebo okradnúť,“ reagoval primátor Ivan Fenes.

V čase, keď rodina plánovala dom kúpiť, počítala s hypotékou. Keďže ku kúpe došlo po dlhšom čase, úroky v banke sa medzičasom zvýšili. Vo finále rodine chýbalo na kúpu domu vyše 40-tisíc eur.  

„Sám predávajúci navrhol konštrukt pôžičky na to, aby mohli dorovnať chýbajúce finančné prostriedky, čo sa im stalo osudným,“ prezradil advokát Milan Ďurica. „Pán farár povedal, že musíme podpísať notársku zápisnicu,“ uviedla pani Jana.

„S exekučným titulom. Čo my teda z právneho hľadiska hodnotíme, ako veľmi závažný moment, keďže už je priamo vykonateľný,“ doplnil Ďurica s tým, že pri kúpe nehnuteľnosti určite nejde o štandardný postup. „Myslím, že vedel, z akého dôvodu to urobil,“ dodal.

Do hry vstúpil exekútor

Rodina si požičala od farára 42-tisíc. Dlh mala v pláne vyrovnať zápočtom vzájomných pohľadávok, teda škôd na dome oproti dlžnej sume.

„Táto situácia sa dala rýchlo vyriešiť, ak by strany vedeli medzi sebou komunikovať a bolo by možné mimosúdne jednanie,“ ozrejmil Ďurica. „Exekučné konanie už začalo. Klientka sa musí starať o svoje tri maloleté deti, jedno z toho je zdravotne postihnuté,“ dodal.

„Založili sme mamin dom. Mamine exekútor zablokoval účet, bola bez prostriedkov. Prišli sme o všetko a nemáme nič. Máme dom, ktorý sa nám rúti na hlavu,“ priblížila pani Jana.

„Klientka deklarovala, že sú si vedomí svojho záväzku vrátiť pôžičku. Aj klientka má nároky voči predávajúcemu z titulu mnohých vád na rodinnom dome, ktoré vysoko prevyšujú pohľadávku,“ vysvetlil Ďurica.

„Vo vzťahu ku kňazovi sa môžeme baviť o podvode, o nejakom podozrení, že to vedel, že dom má vady a s vedomím, čo si tí ľudia kupujú, im dom predal tak, aby im bola spôsobená škoda,“ doplnil Ivan Priadka.

Farára sme sa snažili zastihnúť opakovane na adrese trvalého bydliska. Pobyt tam uvádza aj údajný farárov asistent. Figurujú spoločne aj vo viacerých firmách. „Veď už samotné to, že vedeli to kúpiť, aj to nie je jednoduché, lebo to stálo majland,“ komentovali susedia.

Riešením nie je ani odstúpenie od zmluvy

Advokát Ďurica si nevie predstaviť, že by niekto mohol mať záujem o kúpu takejto nehnuteľnosti. 

„V prípade, ak by odstúpila od zmluvy, zmluvné strany si musia vrátiť plnenia, ktoré poskytli. To znamená, že ona by musela vrátiť rodinný dom, ktorý vieme, že existuje, ale nemala by žiadnu garanciu, že jej sa vrátia peniaze, ktoré zaplatila,“ dodal.

„Veľmi dobrí susedia sú, ani neviem, že kto sú. Minimálne dvaja určite – jeden starší pán a  jeden mladší. Ten mladší robí šoféra tomu staršiemu. Pripraví auto a starší pán nasadne,“ prezradili susedia.

Snažili sme sa spojiť s pánom Hardišom, neberie nám telefón, neodpovedá na e-maily. Takže sme sa rozhodli, že mu osobne doručíme žiadosť o poskytnutie rozhovoru. Neozval sa. 

Reakcia Trnavskej arcidiecézy

So žiadosťou o sprostredkovanie rozhovoru s kňazom sme sa obrátili aj na trnavskú diecézu, pod ktorou pôsobí. Biskup mlčí, povedali nám však, že kňaz je v sabatickom roku.

„Diecézni kňazi požiadajú biskupa o sabatický rok, keď sa napríklad zamilujú alebo majú dieťa, tak im dá biskup napríklad rok na rozmyslenie,“ priblížil emeritný cirkevný sudca zo spolku Pro čistou cirkev Ján Rozek.

„Najčastejšie ho praktizujú rehoľné spoločenstvá. Podobne sa zvykne postupovať aj v prípade, ak o to požiada diecézny kňaz. V tom prípade sa zvykne na ten čas prerušiť pracovný pomer,“ informoval hovorca Trnavskej arcidiecézy Dušan Kolenčík.

„Cirkev využíva inštitút sabatického roku tak, že sa snažia kňaza dostať inde, takzvane zíde z očí, zíde z mysle,“ povedal Ján Rozek. „Biskup by to mal všetko preveriť a potom rozhodnúť. Môžu ho suspendovať, môžu ho lajcizovať,“ dodal.

Dušan Kolenčík potvrdil, že ak získajú relevantný podnet preukazujúci pochybenie či konanie v rozpore s kódexom kánonického práva, Trnavská arcidiecéza podnet prešetrí.

„Nemôžete vykonávať činnosť kňaza bez dobrej povesti. Pre cirkev je bona-fama, dobrá povesť, základnou mincou,“ skonštatoval Rozek.

„Na takúto osobu by to povedalo veľmi málo ľudí a asi aj kvôli tomu mala klientka dôveru v takúto osobu,“ uviedol advokát Ďurica. „Je to pán farár, je to pán farár a v akej dobe to žijeme, keď už ani farárovi nemôžem veriť,“ zhodnotila pani Jana.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko