Na hlavný obsah

Novelu Trestného zákona prezidentke stále nedoručili. Poslanci reagovali na možnosti jej ďalšieho postupu

Vyjadrila sa opozícia aj koalícia.

Novelu Trestného zákona prezidentke stále nedoručili. Poslanci reagovali na možnosti jej ďalšieho postupu
Archívna snímka: Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: SITA/Milan Illík

Vo štvrtok (8. 2.) schválenú novelu Trestného zákona ešte z parlamentu nedoručili prezidentke Zuzane Čaputovej. Potvrdil to pre RTVS :24 jej hovorca Martin Strižinec. Hlava štátu pritom chce ešte tento týždeň oznámiť, ako sa k legislatíve postaví. Koalícia očakáva, že využije právo veta a návrh sa vráti do parlamentu. Opozícia jej však odporúča zákon podpísať.

Hlava štátu dosiaľ hovorila, že schválenú novelu nepodpíše a uplatní právo veta. Situácia sa však časom menila, podobne ako aj obsah a termín platnosti samotnej legislatívy. Keďže chce prezidentka využiť všetky prostriedky na to, aby novela nevstúpila do platnosti, práve podpis tohto zákona by dalo dostatočný čas Ústavnému súdu (ÚS), aby ho dôkladne prešetril.

Ústavný súd sa totiž môže zaoberať len zákonmi, ktoré úž vyšli v zbierke zákonov, a teda ich podpísala hlava štátu. Účinnosť novely sa pritom v jej schválenej podobe určila na 15. marec, čím sa časové okno na jeho prešetrenie zväčšilo. To, že by nepodpísanie mala prezidentka zvážiť, radia aj opoziční poslanci.

Novele trestného zákona a možnostiam prezidentky Zuzany Čaputovej sa v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka Nina Janešíková:

Opozícia radí novelu podpísať

Aj keby novelu prezidentka vetovala, poslanec za SaS Ondrej Dostál nevie, čo by koalícii vyčítala, keďže je podľa neho „skoro celá zlá“. Napriek tomu si myslí, že by bolo lepšie, keby zákon Zuzana Čaputová vetuje.

„Z hľadiska toho, aby sa zákonom mohol dôkladne zaoberať ÚS a aby prípadne mohol pozastaviť účinnosť pred tým, ako ju nadobudne, tak asi by bolo lepšie, keby to vetovala. Ale je úplne na nej, či sa rozhodne využiť svoje právo vetovať a upozorniť poslancov na nedostatky, alebo podpíše a rovno sa obráti na ÚS,“ uviedol pre RTVS.

Čo sa týka možných zmien, ktoré by prezidentka v prípade veta mohla navrhnúť, Dostál si nemyslí, že by koalícia ustúpila. „Z hľadiska toho, že nemôžeme očakávať, že by vládna koalícia bola ochotná počúvať názor pani prezidentky a aj z hľadiska toho, že ÚS potrebuje nejaký čas na rozhodnutie, toto by mohlo byť lepšie riešenie,“ dodal.

Zvolenie stratégie Trestný zákon nepodpísať považuje za lepšiu cestu aj poslankyňa za Progresívne Slovensko Irena Bihárová. Podľa predsedníčky KDH Martiny Holečkovej sa prezidentka nachádza v zložitej situácii.

„Viem určite, že pani prezidentka urobí všetko preto, aby to bolo urobené čo najsprávnejšie a najlepšie. Naozaj cieľom je, aby jednoducho tento zákon neplatil ani len jeden deň,“ povedala.

Michelko: Prezidentka má tri možnosti

Poslanec za SNS Roman Michelko vysvetlil, že prezidentka má pri podpísaní, respektíve pri nepodpísaní novely tri možnosti. Jednu z nich však pokladá za nepravdepodobnú.

„Jedna možnosť je, že nepodpíše zákon, respektíve vráti ho, lebo keby nepodpísala po 15 dňoch, automaticky vstúpi aj bez jej podpisu do platnosti. Teda jedna možnosť je, že vráti do druhého čítania. Druhá možnosť je, že pokúsi sa to napadnúť na ÚS a pokúsi sa o ‚predbežko‘, čo je extrémne nepravdepodobné alebo riskantné,“ vysvetlil.

Ako tretiu možnosť Zuzany Čaputovej menoval vrátenie zákona, pričom by sa na Ústavný súd obrátila až po prelomení jej veta.

Koalícia kritizuje opozičné rady

Poslanec za Smer-SD Marián Saloň označil rady opozície, aby prezidentka novelu podpísala, za divné.

„Podľa toho, aké boli vyjadrenia pani prezidentky, tak mi pripadá racionálne, že by ho mala vrátiť naspäť s pripomienkami. A máme sa potom my už vysporiadať s tým, že či to napadne ako celok, bude to pripomienkovať, alebo budeme mať konkrétne výhrady a potom sa o tom môžeme baviť,“ myslí si.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) by privítal, ak by prezidentka dala vládnej koalícii za pravdu tým, že by zákon podpísala. Ak by za podpísaním novely bol iný zámer, išlo by podľa neho o špekulácie zo strany hlavy štátu.

„Ak sa pod nejaký zákon podpíšem, tak asi s ním súhlasím, a potom už ide o nejaké špekulácie pani prezidentky,“ skonštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko