Na hlavný obsah

Odborári v nemocniciach hrozia štrajkom, žiadajú zvýšenie platov. Zariadenia tvrdia, že nemajú peniaze

Chcú vyššie platy pre nezdravotníckych zamestnancov.

Odborári v nemocniciach hrozia štrajkom, žiadajú zvýšenie platov. Zariadenia tvrdia, že nemajú peniaze
Urgentný príjem v bratislavskej Nemocnici Bory. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb hrozí štrajkovou pohotovosťou. Nemocnice totiž odmietli zvýšiť platy o desať percent nezdravotníckym zamestnancom, teda napríklad sanitárom, dokumentačným sestrám či údržbárom.

Asociácia nemocníc sa odvoláva na chýbajúce podmienky financovania sektora v tomto roku. Jej šéf hovorí, že stále nevedia, z čoho vyplatia mzdy za január. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že situáciu rieši a v najbližších týždňoch ponúkne rozuzlenie.

Sanitári-nezdravotníci, ale aj prevádzkari, údržbári či administratívni pracovníci žiadajú vyššie mzdy o desať percent. Už koncom minulého roka zverejnili otvorený list zamestnanci najväčšej slovenskej nemocnice – Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Teraz sa požiadavka opakuje, no už od celého Zväzu pracovníkov v zdravotníctve a sociálnych službách. „Požadujeme úpravu základných zložiek miezd pre nezdravotníckych pracovníkov najmenej o desať percent od 1. januára,“ priblížil šéf odborárov Anton Szalay.

Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska, ktorá to zamietla, povedal, že požiadavka je legitímna. Ministerstvo zdravotníctva však zatiaľ nezverejnilo vyhlášku o programovom prerozdeľovaní.

Odborári nevylučujú štrajk

Nie je teda jasné, ako budú peniaze v sektore distribuované v tomto roku. Preto nemajú ani na vyplatenie základných platov. Nemôžu teda podpisovať ďalšie zmluvy, ani rozdávať peniaze navyše.

„Takto kritickú situáciu, že je 1. februára 2024 a my stále nevieme, aké budeme mať úhrady od 1. januára 2024, si nepamätám. Riaditelia nemocníc nemôžu za to, že štát nezabezpečí normálnu cirkuláciu peňazí,“ dodal Marián Petko. Ak sa situácia nezlepší, vylúčený nie je ani štrajk.

„Ľudia čakajú na úpravu platov, pretože tie ich sú na úrovni minimálnej mzdy. Žiadame ministerku zdravotníctva o zvolanie mimoriadneho rokovania odvetvovej tripartity, aby sme tie finančné prostriedky zabezpečili a nemocnice mohli vyplatiť mzdy zamestnancom tak, ako sa prináleží. Inak budeme musieť pristúpiť k nátlakovým akciám,“ dodal Anton Szalay.

Plán prerozdelenia zdrojov už dokončujú

Rezort zdravotníctva mal plán prerozdelenia zverejniť do polovice januára. V reakcii na vyhlásenia odborárov a nemocníc tvrdil, že ho dokončuje a čoskoro ho predloží. Andrej Wallner z tlačového oddelenia vysvetlil, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti nebude ohrozené.

„Poisťovne preddavkové zdroje od ministerstva zdravotníctva dostali a očakávame, že o tom budú v blízkej dobe informovať poskytovateľov zdravotnej starostlivosti pokiaľ tak ešte neurobili,“ vysvetlil Wallner.

Asociácia nemocníc Slovenska bude so všetkými poisťovňami rokovať na budúci týždeň. O situácii bude informovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika