Na hlavný obsah

Údržbári či kuchári v nemocniciach sú nespokojní s platmi. Skomplikovať sa môže aj vyplácanie miezd zdravotníkom

Či si naozaj prilepšia, je zatiaľ otázne.

Údržbári či kuchári v nemocniciach sú nespokojní s platmi. Skomplikovať sa môže aj vyplácanie miezd zdravotníkom
Ilustračná snímka kuchárok. Foto: RTVS

Odborári chcú pre nezdravotníckych pracovníkov vyššie platy. Na úprave sa dohodli so štátnymi nemocnicami, teraz rokujú so súkromnými. Či si naozaj prilepšia, je zatiaľ otázne.

Podľa Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) budú mať zariadenia problém vyplatiť mzdy aj samotným zdravotníkom.

Odborári chcú pre nezdravotníckych zamestnancov, ktorí pracujú vo vyše 70 regionálnych nemocniciach, vybojovať vyššie mzdy o desať percent. Prevádzkari, údržbári, administratívni pracovníci i kuchári sú so svojimi platmi nespokojní.

„Sú odmeňovaní len vo výške minimálnej mzdy, plus nejaké tie príplatky, ktoré majú za prácu v noci. Takže veľmi veľa nezarábajú. V priemere je to od 900 do 1 150 eur v hrubom. Keď z toho zoberieme dane a odvody, tak tí ľudia naozaj vychádzajú od výplaty k výplate,“ povedal predseda ANS Anton Szalay.

Hroziacemu kolapsu slovenských nemocníc sa vo večerných Správach RTVS venovala redaktorka Veronika Čokinová:

Odborári sa však s ANS na valorizácii ich miezd nedohodli. Zariadenia totiž podľa jej viceprezidenta nebudú mať peniaze ani na februárové výplaty zdravotníkov, ktoré v januári vzrástli. Potrebujú 119 miliónov eur.

„Závisí to od prijatia štátneho rozpočtu pre ústavné zdravotnícke zariadenia. Máme 22. január, do konca tohto týždňa by sme sa mali dozvedieť čísla. No to už budeme mať pomaly február a o chvíľu bude treba pripravovať výplaty,“ uviedol viceprezident ANS Igor Pramuk.

Odborári nevylučujú štrajk

Asociácia nemocníc Slovenska požiadala rezort zdravotníctva o vyplatenie preddavkov. „Momentálne sme si ešte vyžiadali potrebné dodatočné podklady, bez ktorých nevieme túto požiadavku automaticky validovať,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

Odborári volajú po zabezpečení dostatočného objemu financií, ktoré pokryjú výdavky aj na kolektívne zmluvy. Nevylučujú, že ak k tomu nedôjde, vstúpia do štrajkovej pohotovosti.

„V každom prípade máme na zreteli to, že asi nikto tu nedosiahne nič, ak nevytvorí nátlakové akcie. Takto sa k tomu aj nezdravotníci stavajú,“ dodal Szalay. Šéfka rezortu zdravotníctva by sa so zástupcami ANS mala stretnúť ešte tento týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko