Na hlavný obsah

Analytici vymenovali dôvody, pre ktoré štát nie je schopný postaviť na Slovensku štátnu nemocnicu. Nejde iba o výmeny ministrov

Chýba podľa nich kontinuita a strategický plán.

Analytici vymenovali dôvody, pre ktoré štát nie je schopný postaviť na Slovensku štátnu nemocnicu. Nejde iba o výmeny ministrov
Zľava Nemocnica Bory v Bratislave a Nemocnica Svet zdravia v Michalovciach. Foto: TASR/Jaroslav Novák a Roman Hanc/koláž RTVS

Časté zmeny v manažmente, teda chýbajúca kontinuita, a žiadny strategický plán. Analytici vymenovali dôvody, pre ktoré štát nie je schopný postaviť na Slovensku štátnu nemocnicu.

Vlády zatiaľ nedokázali efektívne využiť ani peniaze z plánu obnovy, a to napriek tomu, že sa o to pokúšajú už niekoľko rokov.

Vymenili sa traja premiéri, traja ministri zdravotníctva a pri meškajúcej nemocnici v Martine aj traja riaditelia. Dnes nie je jasné, či a koľko nových nemocníc Slovensku pribudne.

Najskôr to mali byť nové nemocnice, Rázsochy a Martin. Expremiér Eduard Heger to v júli 2022 nazval ambicióznym plánom. „Nie jednu, ale dve špičkové nemocnice sme sa rozhodli, že postavíme na Slovensku,“ povedal.

O necelý rok sa garnitúra vymenila a nový minister zdravotníctva Michal Palkovič s úradníckym kabinetom rozhodol o vyňatí Rázsoch z plánu obnovy. „Objekt Rázsoch bude musieť byť financovaný zo štátneho rozpočtu,“ uviedol vtedy Palkovič.

Výstavba sa pritom začala ešte v roku 1986, jasnú budúcnosť však nemá ani dnes. A hoci úradnícka vláda stanovila pri výstavbe v Martine prísne termíny, osud nemocnice zatiaľ nemá jasné kontúry. „Do dnešného dňa nemáme vysporiadané pozemky, na ktorých by sa mala nemocnica začať stavať,“ priblížila súčasná ministerka Zuzana Dolinková.

V rezorte zdravotníctva chýba stabilita

Viacerí zainteresovaní ukazujú prstom sa svojich predchodcov. Podľa riaditeľa inštitútu INEKO Dušana Zachara je problém v chýbajúcej stabilite pre časté zmeny v rezorte. „Výhodou veľkej fluktuácie je, že sa tí aktuálni môžu vyhovárať na tých predošlých. Túto nestabilitu negatívne pociťujú pacienti aj verejné financie,“ vysvetlil Zachar.

Nejde iba o výmeny ministrov. „Keď sa nám vymieňa od ministra cez riaditeľov po ľudí v projektových tímoch, tak sa nemôžeme čudovať, že sme svedkami takýchto udalostí, aké sa nám dejú,“ dodala analytička Jana Ježíková.

Martin Vlachynský z INESS k chýbajúcej kontinuite pridal ďalší aspekt. „Štát by mal mať strategickú predstavu o tom, aké nemocnice chce a aké nemocnice by mali vzniknúť v najbližších povedzme pätnástich rokoch. Mal by to byť dokument, za ktorý sa vedia postaviť politické strany a celá vláda,“ uviedol.

Na Slovensku pribudlo za posledných 30 rokov iba pár nemocníc. Jednu menšiu postavili ministerstvá obrany a vnútra v Bratislave a dve súkromní vlastníci – v Michalovciach a v bratislavských Boroch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál